Hop’s födelsedag och Têt i VietNam

Sedan många år har vi en fadderson i VietNam. Han heter Hop Dinh Van och var bara fyra år när han blev vårt fadderbarn genom SOS Barnbyar. Om en vecka fyller Hop 24 år så vi har alltså varit hans fadderföräldrar i 20 år nu. Oj, vad tiden går!

Hop 4 år 001

Hop 4 år 1993

Vi har haft bra kontakt. Fått vackra teckningar och långa brev, adresserade till mamma, pappa och Catharina. Det ser så roligt ut att se ”Catharina” mitt i de handskrivna breven på vietnamesiska. Det har alltid varit en dröm både för oss och Hop att få träffas. Nu har han flyttat från byn och vi har bara kontakt när han kommer hem till SOS-byn. Jag tror att han kommer till födelsedagen och Têt, han brukar det.

Hop har utbildats sig till svetsare och fick jobb på ett båtvarv men tröttnade efter något år. Då skrev han till oss och frågade vad vi tyckte, var det okej att han omskolade sig till militär? Vi svarade att det var helt OK, viktigast är att han är lycklig. Skickade också med gamla foton på oss i uniformer från flygvapnet, där vi var frivilliga under några år. Han blev så glad!

När Hop skulle flytta från byn kom det ett brev om vi istället ville ta en flicka, Day, som var 12 år. Visst, bara vi får behålla kontakten med Hop sa vi. Sen skrev vi till Hop och berättade att vi även skulle ha en flicka från samma by. Gissa vad Hop gjorde? Han letade upp Day i byn och berättade att de nu skulle tillhöra samma familj, nästan som syskon, och att det var en jättebra familj! Det fick vi brev om från Day, som tyckte det var väldigt spännande att den här killen som var så mycket äldre letade upp henne. Nu rapporterar Day ibland om Hop så det känns verkligen som en familj. Hop har förresten hela tiden vetat att vi även har en flicka i El Salvador, Ana Maria, så ibland har han frågat hur det är med henne. Vi har också en tös i Sydafrika men hon får ha ett eget blogginlägg en annan dag.

Hops födelsedag brukar infalla under Têt, det Vietnamesiska nyåret, men i år är det inte Têt förrän 10/2. Då får barnen kläder och pengar i röda kuvert. Gissa om vi var stolta när vi hittade röda kinesiska nyårskuvert att skicka till Hop och Day med 10 $ vardera förförra året! Jodå, nu för tiden kan man skicka dollar. Det har ändrat sig en del under 20 år. I år blir det bara kläder. Hop’s har jag skickat och idag köpte jag presenter till Day också.

Det har alltid fungerat bra att posta paket med leksaker, kläder mm till dem. Sen får man tackbrev och även foton där de har kläderna på sig. De första åren var det mest fotbollskläder och fotbollar till Hop, det gillade han. Vi har fått så fina barn tack vare SOS barnbyar.


Det här inlägget postades i Blogg, SOS Barnbyar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.