Teddy eller Bamse?

I en gammal veckotidning från 1951 hittar jag på sista sidan en serie som ser bekant ut. Teddys äventyr heter den, någon signatur tillhörande tecknaren finns inte. Teddys äventyr har jag aldrig hört talas om men den där svartklädda figuren som ser ut som en varg verkar vagt bekant. Likaså björnen i toppluva. Han ser ut som en dåligt eller osäkert tecknad Bamse. Men Bamse kom inte förrän 1966 så det kan ju inte vara han.

Jag googlar på Bamses skapare, Rune Andreasson, och finner att han faktiskt ritade Teddys Äventyr på 50-talet. Han har ritat en hel del olika figurer innan det blev Bamse.

Det gör mig mycket glad och optimistisk. Jag kan känna att mina illustrationer inte är bra nog och då tänker jag att man borde hålla på några år på sin kammare så att den bok eller de illustrationer man släpper ut till allmän beskådan är fullbordade. Jag kan undra om det finns några första verk av mina favoritförfattare som inte är lika perfekta som de jag läst.

Då blir jag glad över att se att även storheter inom sitt gebit som Rune Andreasson kan börja sin bana med saker som inte är helt hundra men det kan ändå vara alldeles okej och de ses inte som dåliga. Man kan få bli bättre och bättre även under karriären, måste inte vara perfekt redan i första boken. Tack för det Bamse och Teddy!

Teddys äventyr 1951

Teddys äventyr 1951


Det här inlägget postades i Barnböcker, Ditt och Datt på Måfå, Författa och marknadsföra, Illustrationer och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Teddy eller Bamse?

  1. Mats Ekman skriver:

    Jag är tillräckligt gammal för att känna till Teddys Äventyr. Den gick i tidningen Tuff och Tuss när jag var barn och där fanns även Barna Hedenhös av Bertil Almqvist och Jumbo i Djungeln av Einar Norelius, förutom berättelserna om Tuff och Tuss av Gösta Knutsson. En riktigt bra barntidning faktiskt.

  2. Eva Ullerud skriver:

    Rune Andreasson, Bertil Almqvist, Einar Norelius och Gösta Knutsson – det låter verkligen som en mycket bra barntidning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.