Statistik från SCB

Jag har precis sänt in ytterligare tre svar på obligatoriska förfrågningar från SCB. Sadistiska Central Byrån, som jag får erkänna att jag kallar dem ibland. Breven dyker upp i min brevkorg på jobbet flera gånger i månaden, inte sällan anfaller de i flock. De tre jag nu sänt in heter ”Prisindex i producent och importled”, ”Industrins energianvändning 2013” och ”Konjunkturstatistik för industrin”.

Man slipper dem inte, sänds de inte in kommer till slut hot om vitesföreläggande, och den personal som tar hand om dem tar det ytterst seriöst. För att ytterligare spä på vikten av det hela får man komplicerade användarnamn och lösenord till varje enkät (de besvaras på internet). Vad sägs om användarnamn 6JRU62 och lösenord jbv7q7S? Jag undrar i mitt stilla sinne; tror ni att någon gör sig besväret att fylla i en förfalskad enkät för någon annan för att lura systemet?

Okej då, jag har själv svarta planer på att lura systemet ibland. Dock inte genom att sända in uppgifter åt någon annan men genom att slarva. Inte lägga ner själ och hjärta. Rentav – jag skäms – gissa. Det funkar bra så länge man ser upp med de kontrollpunkter som finns.

Jag tänker på de som köper statistiken från SCB. Jisses, vilken massa slarv och fel den måste innehålla! Eller, kanske inte ändå? Även den som slarvar håller sig nog inom det sannolika. Kanske har det inte så stor betydelse?

Hm får väl hoppas det. För när jag tar på mig författarhatten kanske jag rentav använder statistik från SCB …

 

 


Det här inlägget postades i Ett eget företag, Research och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Statistik från SCB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.