Skicka vykort till fångar

Man kan, via Amnesty International, skicka vykort till fångar i andra länder. Till exempel skrivande människor som fängslats på grund av att de skrivit vad de tycker. En sådan är Eskinder Nega. Om honom skriver Amnesty så här:

Eskinder Nega är journalist och bloggare. Han har hållit tal och skrivit artiklar där han kritiserat regimen och krävt att yttrande- och pressfriheten ska respekteras. Eskinder har även uttalat kritik mot den antiterroristlag som använts för att tysta regimkritiker. Samma lag har nu använts för att tysta honom. I juli förra året dömdes han till 18 års fängelse. Eskinder är en samvetsfånge som omedelbart och ovillkorligen måste friges.

18 års fängelse för regimkritisk journalistik

Yttrandefriheten har inskränkts drastiskt i Etiopien. Stora delar av den oberoende pressen har lagts ner, ingenting ”olagligt” får publiceras och på internet blockeras nyhetssajter och sidor som lyfter mänskliga rättigheter. Regimkritiker riskerar att gripas och utsättas för tortyr. De riskerar sedan att åtalas och fängslas. Eskinder Nega avtjänar just nu 18 års fängelse för sin frispråkiga journalistik.

Dömd för uppmaning om fredlig frihetskamp

Både Eskinder och hans hustru Serkalem Fasil har tidigare suttit fängslade för sitt regimkritiska arbete. De ställdes inför rätta tillsammans med 129 andra journalister, oppositionspolitiker och aktivister i samband med protester efter valet 2005. Sonen Nafkot föddes i fängelset. Den gången var Eskinder frihetsberövad i 18 månader. Nu är han samvetsfånge igen. I juli 2012 dömdes han till 18 års fängelse för delaktighet i en terroristorganisation, terroristhandlingar och högförräderi. Stora delar av bevisningen handlade om att Eskinder fört en diskussion om huruvida upproren under den arabiska våren skulle sprida sig till Etiopien. Själv uppmanade han till en fredlig kamp för frihet.

Journalistik kan klassas som terrorism

En antiterroristlag infördes 2009 i Etiopien som gör det möjligt att klassa fredliga aktiviteter, till exempel regimkritiska uttalanden, som terrorism. Publicering av åsikter som anses uppmana till terroristhandlingar kan leda till upp till 20 års fängelse. Flera oppositionspolitiker och journalister har nu dömts till långa fängelsestraff. Eskinder Nega är en av dem.

Han har länge varit en nagel i ögat på myndigheterna. Gång på gång har han hotats, trakasserats och gripits för de texter han skrivit. Han har stått under konstant övervakning och åtalats åtta gånger. Eskinder är en samvetsfånge som fängslats för att han använt sin yttrandefrihet.


Det här inlägget postades i Hjälpa andra, Resor och andra länder och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.