Recension av Ib Mendel-Hartvigs Octopus trilogi

De två första delarna av Ib Mendel-Hartvigs Octopus trilogi har legat i min bok-korg länge i väntan på läsning och recension. De har tyvärr fått vänta på mer tvingande läsning av kurslitteratur men nu är det äntligen bok-sommar!

Octopus under ytan

Octopus under ytan

På omslagen finns en mycket suggestiv bläckfisk som väl gestaltar böckernas intrig och stämning. Den beskriver också berättelsens tema, nazism och rasism, på ett utomordentligt sätt ”en brun och livsfarlig verklighet som lurar under ytan”.

Den första delen har som underrubrik ”Under ytan” och den andra ”Ytspänning”. De är klassade som kriminalromaner, vilket är helt rätt, men genren täcker så mycket. Detta är naturligtvis inte fråga om någon mysig Agatha Christie utan snarare en spänningsthriller med mycket våld och blod och en hel del sex av såväl trevligt som mindre trevligt slag. Våldsmännen i denna berättelse är, som man kan förvänta sig, extremt våldsamma och otrevliga men råkar också själva ut för saker som måste ha gjort mycket ont, lindrigt sagt. Spänningen följer med från bokens första till sista sida.

Handlingen utspelar sig i Stockholms skärgård, skärgårds- och båtmiljöerna känns genuina och jag anar att författaren är mycket bekant med dem. Intrigen är väl uttänkt och i del ett får läsaren följa familjen Pettersson, som har oturen att bo granne med länspolischefen Edgar af Silverhjälm. Han har en mörk sida som endast få känner till och Jan Pettersson, som är journalist, är den på spåren. När Edgar mördas blir Jan anklagad och måste snabbt fly. Hans dotter Klara tar hjälp av en privatdetektiv och även en kvinnlig kriminalinspektör och en handfull andra personer blir involverade. Jakten och sökandet tar oss runt i skärgården, där det inte bara finns idylliska kobbar och skär utan även försvarsanläggningar och dolda hemligheter. Vem har dödat länspolischefen och kastat skulden på Jan Pettersson och varför?

Ett udda grepp är en myra, som följer med i historien alldeles för sig själv.

Mystiska meddelanden från en joker ökar spänningen och han dyker upp på mer än ett sätt i berättelsen.

I trilogins andra del fortsätter jakten, privatdetektiven Jonas Modig och kriminalinspektör Zuzana Lajcak är åter med och den börjar med att Jonas gör en återblick så att den som inte läst del ett kommer in i handlingen.

Den tredje delen finns inte ute ännu men jag kan tänka mig att många spänningsälskare väntar och tuggar på naglarna: hur långt når bläckfiskens tentakler?


Det här inlägget postades i Jag läser och recenserar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.