NaNoWriMo eller National Novel Writing Month

Idag gästbloggar författaren Eva Holmquist om NaNoWriMo eller National Novel Writing Month, en spännande företeelse för alla skrivande människor. Efter blogginlägget kan du läsa om Eva, hennes egen blogg och hennes böcker.

Eva Holmquist

Eva Holmquist

 

Fungerar NaNoWriMo?

NaNoWriMo eller National Novel Writing Month är en ”tävling” där du ska skriva 50000 ord under november månad. Lyckas du med det så har du vunnit… J

Jag hade hört talas om NaNoWriMo under ett antal år, men det hade inte blivit av att jag provat. Det lät otroligt att det skulle gå. Ändå var jag nyfiken och 2010 bestämde jag mig för att testa. Det måste vara något helt nytt som du skriver och jag grubblade under oktober vad jag skulle välja. Till slut fastnade jag för historien om Sophie. Jag hade tidigare skrivit en novell om när Sophie skickades till planeten Vailao som diplomat och de missförstånd som blev vid det första mötet. Jag var nyfiken på hur det skulle gå för henne och jag hade redan gjort en hel del tankearbete kring världen och hennes situation. Så lagom till första november hade jag bestämt att berättelsen skulle bli om henne och till skillnad från novellen tänkte jag använda första person, vilket var första gången jag testat för ett längre verk.

Den månaden ändrade hela min skrivprocess!

Det jag upptäckte var att när jag skrev varje dag (eller i stort sett) så bar jag hela tiden berättelsen med mig och orden flödade. Jag kom också in i ett flöde där jag blev överraskad över vad som hände. Exempelvis var det en figur som bara skulle ha en roll i en enda scen som tog ett steg fram och krävde att få vara med. Det gav upphov till det som senare blev den bärande tråden i hela boken.

När månaden var slut var inte berättelsen det (fast jag vann… 😉 ) så jag fortsatte på samma sätt, men i lugnare takt in i januari. Det var med bävan jag stoppade undan manuset när hela berättelsen var klar från början till slut. Jag hade bara skrivit i ett flöde och inte stoppat för att redigera någon gång. Frågan var om berättelsen skulle hålla? Det kändes som om den blivit riktigt bra, men den var kanske bara skräp…

Den fick ligga till sig under någon månad innan jag läste den från början till slut och visst fanns det saker att fixa, men mycket mindre än vad jag förväntat mig. Grunden i historien var bra. NaNoWriMo funkade verkligen!

Nu med redigeringar, läsares synpunkter, ytterligare redigeringar etc så finns boken Förlora för att vinna som föddes under NaNoWriMo i bokhandeln. När jag skrev första utkastet till andra delen om ungdomarna ombord på rymdskeppet Diligentia så använde jag samma arbetsmetodik trots att det inte var november. Det är inte så lätt som du tror finns nu också i bokhandeln… J

NaNoWriMo lärde mig att för mig så fungerar det väldigt bra att skriva en bok i ett flöde där jag skriver varje dag och inte redigerar något. Det är först efter att den fått vila någon månad som redigeringen tar vid.

Har du testat NaNoWriMo? Hur fungerade det för dig?

Eva Holmquist

Eva Holmquist är född 1968, uppvuxen i Pixbo utanför Göteborg och bor nu i Jönköping. Som liten samlade hon kompisarna och berättade historier. Nu skriver hon ner dem för att många fler ska kunna läsa hennes berättelser.

21 oktober släpptes hennes bok Förlora för att vinna som är ett rymdäventyr med fantasykänsla. 16 december kom Det är inte så lätt som du tror som är andra delen om ungdomarna ombord på rymdskeppet Diligentia. Hon har tidigare kommit ut med boken Hästar på vift och boken Kedjor känns bara när du rör dig.

 

Förlora för att vinna

Förlora för att vinna

Förlora för att vinna kan köpas hos adlibris  och bokus .

Inte så lätt som du tror

Det är inte så lätt som du tror

Det är inte så lätt som du tror kan köpas hos adlibris  och bokus .

Titta också in på Evas blogg ”Tröst för ett knytt”.


Det här inlägget postades i Blogg, Fantasy/Science fiction/Skräck, Författa och marknadsföra, Romaner och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.