MOOC

Måtte jag snart hitta tid för jag hittar så mycket roligt att göra!

Förra veckan kom ett sånt där utskick man får i mailen utan att ha bett om det. Till min jobbmail, från tidningen Affärsvärlden. Jag brukar inte läsa den men mailrubriken fångade mitt intresse ”Gratishotet mot universiteten”. Är min skola hotad ???

Nej, så illa var det inte. Tvärtom skulle jag vilja säga. Jag fann en hel värld av utbildningar! Jag fann MOOC! Massive Open Online Courses.

Att det finns distansutbildningar är ingen nyhet, jag har läst universitetskurser i psykologi, engelska, företagsekonomi, produktionsteknik mm och sedan tenterat av dem. Även för ett par utländska universitet.

Men här talar vi om lättilgängliga utbildningar i en uppsjö ämnen från välrenomerade universitet över hela världen. Utbildningar med föreläsningar över nätet. Som startar hela tiden, inte bara januari och augusti. Som kan hålla på allt mellan ett par veckor och flera månader. Som man kan söka på en gemensam sida. MUMS!

Citat från Affärsvärlden (klicka på länken för att läsa hela): ”Bekvämt tillbakalutade hemma i soffan i Kramfors, Kalmar eller Karlskrona kan svenska studenter studera gratis på amerikanska toppuniversitet som Harvard, MIT, Stanford eller Columbia. Nyckeln är internetkurser, så kallade Moocs, Massive Open Online Courses.

– Högre utbildning står inför en av de största omvälvningarna som man över huvud taget kan tänka sig. Moocs driver det här, säger Lars Strannegård, nybliven rektor på Handelshögskolan i Stockholm.

Innehållet i gratiskurserna är ofta häpnadsväckande starkt. Inte sällan är webbsända föreläsningar med tunga professorer dragplåster. Prestigeuniversitetet Yale har exempelvis under våren kört kursen ­Financial Markets med nobelpristagaren Robert Shiller, och Princeton har erbjudit kursen Practical Ethics med den världs­berömde filosofen Peter Singer, av många sedd som djurrättsrörelsens ideologiske ­fader.

Det går till och med att plocka ihop strö­kurser till en examen. Den som klarar en kurs kan betala en slant och få intyg på prestationen. Dock är det endast runt 10 procent av studenterna som tar sig igenom.”

Jag har lagt in mig som användare på Class Central och lagt in favoriter. För det fanns ju skrivarkurser också! Här är en av dem: Thinking like a writer.

Den pågår under sommaren, när det är paus i Lund. Den verkar intressant. Den är kort och bra. Men, jösses, jag har ju minst fyra noveller, min roman till skolan plus veckotidningsnovellkursen som också ska göras under sommaren. Och jag har ju inte sommarlov … ‏


Det här inlägget postades i Författa och marknadsföra, Utbildningar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.