Cirkoli

Nu har jag läst Cirkoli av Patrik Stigsson, en av böckerna som jag köpte på bokmässan. Riktigt fantasifylld, rekommenderas till alla med fantasi och barnasinne kvar!

Handlingen utspelar sig i en fantastisk men ändå trovärdig värld. Man vet inte riktigt var och inte riktigt när men det behöver man inte heller veta. Jag tyckte staden, där en del av handlingen utspelar sig, var riktigt mysig. Man har marknad, kör med häst och vagn, lär sig fäkta i skolan och har vapenmästare samtidigt som det finns högst moderna och nutida saker som studsmattor på cirkoli, som är flera hundra år gammalt.

I denna boken finns allt man kan tänka sig i fantasiväg; ett övergivet enormt tivoli med cirkus och en port till himlen, försvunna människor, märkliga korsningar av djur och växter, ett ägg som skall kläckas – eller inte, mystiska forskare, trolllkarlar, önskebrunn, människor som är helt vanliga och samtidigt väldigt annorlunda. Det kräver skicklighet att kunna berätta om så annorlunda företeelser på ett trovärdigt sätt och det klarar Patrik Stigsson utan problem. Han bibehåller också spänningen ända till slutet.

Huvudfigurerna i boken är två barn som inser vilka fara staden svävar i och försöker rädda den. Men boken och gestalterna i den får ett djup genom att man inte bara ser handlingen genom barnen utan också genom monstren och barnens fantasifigurer, som är högst verkliga.

Flera gånger när jag läste boken tänkte jag på en gammal favorit från förr ”Det blåser på månen”, de har vissa drag gemensamt.

Nu vill jag gärna se Cirkoli som film!

Patrik Stigsson signerade sin bok Cirkoli i en fin och fantasifull monter. Alla montrar tillhör inte jätteförlagen.
Patrik Stigsson signerade sin bok Cirkoli i en fin och fantasifull monter på bokmässan 2012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.