Lyckoslanten

Idag, när jag gick min lunchpromenad, såg jag en tidning på marken. En serie var uppslagen, ”Spara och Slösa”. Lyckoslanten! Finns den verkligen fortfarande, jag har inte sett den sedan 60-talet? Jo minsann, Swedbank ger ut den via skolor. Minns inte att det var där man fick den men det var det tydligen även förr. Så här står det på Swedbanks sida:

Första numret av Lyckoslanten gavs ut 1 oktober 1926 på Världsspardagen. Redaktör var en folkskollärare och tidningen vände sig till de svenska skolbarnen. Syftet med tidningen var att ge barnen fostran i ekonomiskt tänkande och handlande, något som gäller även idag. Den generation svenskar som gick i skolan i mitten av 1920-talet var inte bortskämda med egna tidningar. Lyckoslanten med roliga tecknade serier, tävlingsuppgifter, sömnadsbeskrivningar och tips för träslöjd, 32 sidor i tvåfärgstryck, svart och rött blev en succé både bland barn och föräldrar.

Det som svenska folket minns bäst av Lyckoslanten är serien Spara och Slösa. Den ”uppfanns” av konstnärinnan Birgitta Lilliehöök till det allra första numret och sedan ritade hon utan avbrott ett avsnitt i varje nummer t o m 1963, då Spara och Slösa, temporärt, gick i pension. Spara & Slösa har sedan år 2005 åter sin givna plats på tidningens sista sida. Idag skapas serien av Lena Forsman.

Lyckoslanten är Sveriges äldsta utkommande tidning riktad till barn och är idag en av Sveriges största barntidningar med en upplaga på över 500 000 exemplar.

 


Det här inlägget postades i Blogg, Ditt och Datt på Måfå och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.