LIX räknare

Hört talas om en LIX räknare? Det är en väldigt rolig grej om man gillar texter. Man kan räkna LIX manuellt eller använda LIX räknare på internet.

Vad är LIX? Jo, det är läsbarhetsindex. Alltså en beräkning av hur svår en text kan vara att ta till sig baserat på hur långa meningar texten innehåller och hur långa orden är. Korta meningar och korta ord är lättare än långa. Vad är ett långt ord då? Jo, det innehåller mer än 6 bokstäver.

Om man inte själv vill, eller kan, räkna finns givetvis hjälp på internet. LIX.se heter sidan. I deras LIX räknare kan man antingen klistra in en text eller skriva direkt. Sen får man veta om det man författat passar bäst för små barn eller om det är rena byråkratspråket. Dessutom kollar den hur man varierat sig; ordvariationsindex mm.

Nu är detta förstås inte hela sanningen, en LIX räknare tar ingen som helst hänsyn till vilka ord man använt utan bara deras längd. Ord kan förstås också vara lätta eller svåra.

Vad kan man nu säga om denna texten, är den lätt eller svår? Jag testade den i LIX räknaren och fick då veta att den är mycket lätt, LIX 27, lämpad för barnböcker. Men det är alltså bara med hänsyn till ordlängd och meningslängd.


Det här inlägget postades i Språk och ord, Utbildningar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.