Lättläst

Förra veckan skrev jag om genrer. Nu håller jag på att testa en ny. Nej, inte en genre, det kan man inte säga. Men ett annat sätta att skriva. Jag vill lära mig att skriva lättläst. Skriva något riktigt bra och skicka in till något av de förlag som ger ut lättlästa böcker. Ett av dem finns i Helsingborg, Nypon, och jag tror t.o.m. att det ligger i mitt gamla kontorshotell.

Nypons systerföretag Vilja ger ut lättläst för vuxna och det är vad jag vill börja lära mig skriva. Idag var jag på biblioteket och lånade tre lättlästa verk. De har LIX 15-17, ca 120 sidor med ganska lite text, korta kapitel, korta meningar och rejäl storlek på bokstäverna. Men det är naturligtvis mycket mer än så. Annars hade det räckt om tryckaren fixade till texten.

Innehållsmässigt tycker jag, av det lilla jag läst, att de påminner om veckotidningarnas kärleksnoveller. Men det beror naturligtvis på vilka böcker jag råkat få tag i, jag vet att även klassiker som Sherlock Holmes finns i lättläst och det är definitivt ingen kärleksnovell även om han gjorde sin debut i tidningsformat.

Jag har också beställt en fackbok om hur man skriver lättläst:

Lättläst

Lättläst

Varför lära sig detta? Ja, varför inte? Dels tycker jag att varje ny lärdom ger mig så mycket även för det ”gamla” skrivandet, dels tycker jag det är viktigt att alla får möjlighet att läsa. Får känna läsglädjen.

Så nu har jag på gång:

  • deckaren, fick veta idag att Immi Lundin blir medbedömare. Nu ska jag omredigera, sända till Therése innan 15/3, ombearbeta efter retur från Therése och sända till Immi innan 31/3, därefter ny ombearbetning till perfektion.
  • examensarbetet, en herrans massa sidor uppsats varav de flesta inte finns ännu, som ska vara klart under mars
  • barnbok, precis påbörjad men jag har hela synopsen klar och karaktärerna står här framför mig så fort jag blundar, bör vara klar i mars helst i mitten
  • steam punk berättelsen, filar på förbättring

Okej, mycket som ska vara inne i mitten av mars. Boksläpp i Linköping planeras av förlag för en bok, där ryker en skrivarhelg. Litteraturrundan ska planeras och snart startar LUFsen igen. Men nog kan man väl hinna lite lättläst också? Klart man gör! Förresten hinner jag mer än detta. Har även en omfattande uppfödning av dammråttor. Nån som vill ha så säg bara till!

 


Det här inlägget postades i Noveller och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.