”och kvar stod en röd resväska”

Jag har läst Mari Åbergs roman ”och kvar stod en röd resväska”. Den utspelar sig under 1930 och 40talen med en analeps (tillbakablick) till 1910talet. Romanen handlar om Hanna och är baserad på författarens mammas upplevelser. 1933, berättelsen börjar, är Hanna 13 år och lever i en välbärgad Göteborgsfamilj med mamma, pappa och tre syskon. Det är en värld som bit för bit tas ifrån henne och Hanna får kämpa sig fram.

och kvar stod en röd resväska

och kvar stod en röd resväska

Parallellt med Hannas liv får läsaren följa vad som händer i Sverige och omvärlden. Jag läste med intresse texten om Bratt och motboken och fann att det är mycket man inte känner till. Intressant läsning!

Det finns mycket spänning i Hannas historia, hon råkar ideligen illa ut och det är svårt att lägga boken ifrån sig eftersom man naturligtvis undrar hur det skall gå. Hanna är nämligen en väl beskriven karaktär som jag snabbt fastnade för. En stor del av hennes kamp är mot människor som skadar henne, de flesta av dem män, och många scener känns väl skildrade liksom de övriga gestalterna. Hanna är precis så naiv som en ung flicka säkerligen var på 1930talet.

”och kvar stod en röd resväska” är den första delen i en romantrilogi och det finns många obesvarade frågor i slutet av denna bok som kan locka till fortsatt läsning. Vem är den nye man som Hanna har träffat och hur ska det går för henne fortsättningsvis? Jag är också nyfiken på Hannas pappa och vad som hänt i hemmet.


Det här inlägget postades i Jag läser och recenserar, Romaner och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.