Iris stipendiet

Idag åker jag till Göteborg. Är inbjuden till en ceremoni i Chalmerska Huset ikväll för att ta emot Iris Stipendiet som en av 34 stipendiater. Jag får det för författarutbildningen vid LUFS och är förstås oerhört tacksam för det. Återkommer med bilder.

Iris stipendiets syfte är att stödja utbildningen av ”framåtsträvande kvinnor” som genom sina insatser kommer att bidra till utveckling inte bara för sig själva utan också genom att vara goda förebilder för andra.

Vem var då Iris? Jo, det var en driftig kvinna som levde hela 1900 talet, föddes 1900 och dog 1999. Jag läser om henne på Iris Stipendiets hemsida:

Om Iris Jonzén

Iris Jonzén föddes den 5 december år 1900 på en gård i Väne-Åsaka i närheten av Trollhättan, där hon växte upp med sin yngre syster Greta. Greta avled 1968.Iris tog som artonåring realexamen per korrespondens vid Hermods. Därefter bedrev hon handels- och språkstudier vid Filiph Holmqvists Handelsinstitut i Göteborg. Första anställningen fick Iris hos Försäkringsbolaget Fylgia. 1923 köpte Iris far en fastighet i Göteborg, Vasagatan 42, mittemot universitetet. Här bodde Iris till 1998. Med alla sinnen i behåll firade hon sin 99-årsdag den 5 dec 1999 i kretsen av släkt och vänner. Den 13 december 1999 avled hon, efter att ha levt och verkat nästan ett helt sekel. Under femton år från början av 40-talet var Iris gift med barndomsvännen Konrad Sandblom.

Iris var själv en ”framåtsträvande” kvinna

I slutet av 20-talet bodde Iris i Berlin där hon arbetade som guide och tolk för svenska affärsmän.Vid en av sina resor till Tyskland redan 1927 överraskade hon familjen med det för den tiden ovanliga att flyga hem till Göteborg. Iris vistades tidvis även i London och Paris men 1939 tvingade krigsutbrottet henne att återvända till Göteborg. Iris och Greta gjorde senare många kryssningar till olika världsdelar. Iris och systern Greta övertog förvaltningen av sin fars fastigheter och köpte åtskilliga hyreshus i centrala Göteborg. Dessa fastighetsköp och senare försäljningar plus Iris känsla för fördelaktiga penningplaceringar lade grunden till hennes ansenliga förmögenhet, som inte bara höll sig inom landets gränser. Iris var också mycket konstintresserad och förvärvade en stor samling tavlor av våra mest kända konstnärer. Tyvärr stals samlingen och konsten har aldrig kunnat spåras. Iris som ända till sina sista levnadsdagar var mycket aktiv hann aldrig som planerat att bygga upp en ny konstsamling.


Det här inlägget postades i Utbildningar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.