Recension av Ella i DAST

I december läste jag en bok jag väntat på i fem år och genast älskade: Ella av Bergljót Árnadóttir.

Den var så bra att jag måste skriva om den. Inte bara här utan i flera recensioner. Den recension av Ella som jag skrev till Dast Magazine togs in idag och finns här.

Ella av Bergljót Árnadóttir

Omslagstext

”Jag såg mig själv i speglingen i ett skyltfönster och ryckte till. Var jag verkligenen sådan grå gestalt? Ögonen stirrade ut ur hålorna på ett otäckt vis. Var detmina ögonhålor? Om det inte var mina, vems var det då?”

En äldre dam driver omkring i den fina stadsdelen Östermalm och ställer tillkaos. Högdragen och fördomsfull. En besserwisser. Somliga skulle kallahenne avskyvärd. Lever på ingenting och stjäl i butikerna. Hon iakttar sinsamtid och iscensätter halsbrytande incidenter. En källarmänniska. En kvinna i nuet. Bergljót Árnadóttir är skådespelerska och är till största delen verksam på Stockholms Stadsteater. När Bergljót gick på Lunds universitets författarskola 2013–2016 kom idén till boken ”ELLA”. Boken som är skriven i jagform kan beskrivas som komisk, men också svart på ett cyniskt ocensurerat vis. Det är ”ELLA” själv som berättar

Mötet med Ella och hennes skapare

Det var på författarskolan jag första gången träffade Bergljót. Och Ella. I vår lilla grupp, ledd av Sigrid Combüchen och Immi Lundin, var vi fyra elever som arbetade med varsitt verk. Vi stöttade och gav respons på varandras texter och kom mycket nära både dem och de karaktärer de innehöll. Så nära att de tills slut kunde kännas nästan levande. Det var en underbar tid i en välvillig och kreativ skrivarbubbla. Och i den träffade jag alltså Ella.

Ella i sig är inte någon särskilt välvillig person, möjligen kreativ, men otroligt intressant. I henne speglar sig nutiden och nutidsmänniskorna utan att själva ha en aning om det.

Utöver handling och tema har boken Ella en annan egenskap som jag uppskattar och det är språket. Den är så välskriven och formulerad att jag försöker läsa långsamt, flera gånger, och liksom smaka på orden.

Jag hoppas och tror att det blir ytterligare en recension av Ella.

Ella är utgiven 2021 på Virens Förlag AB och har ISBN nr 9789198647501


Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.