Hundraåringen som klev ut genom fönstret

Vi var på bio igår, såg “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann“. Felix Herngrens filmatisering av Jonas Jonassons bok med samma namn. En historia som inte bara är rolig och stundtals sorglig utan dessutom överraskande. Humorn är oskuldsfull och svart på samma gång och jag går från bion med ett leende. Det är sällan en bra bok blir till en bra film men i detta fallet har det lyckats. Herrarna Jonasson och Herngren har lyckats, var och en med sitt. För att inte tala om Robert Gustafsson, i titelrollen som hundraåringen alias Allan Karlsson. Och kanske framför allt; sminkören som lyckats få Robert Gustafsson att åldras sisådär 80 år under filmens gång.

Rekommenderas!

This entry was posted in Kultur: konst, teater, film and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Hundraåringen som klev ut genom fönstret

  1. Tora Greve says:

    Tycker du verkligen boken är bra? Den är rolig, visst, men jag kände mig lurad på slutet då det dök upp något från ingenting som inte var planterad från början. Jag satt där med dålig smak i munnen efter läsningen. Men filmen verkar rolig, den tänker jag se.

  2. Eva Ullerud says:

    Jag minns inte det dök upp något oplanterat på slutet? Utöver att det dök upp oväntade saker i hela boken förstås. Med reservation för att minnet kan svika (man är lite Herbert Einstein ibland…). Tyckte filmen var ganska lik boken med ett par undantag. I filmer “försvinner” ju ofta en del från böckerna. Ibland är det saker man saknar, ibland inte. I filmen var Asien med Mao borta och likaså Amanda, vilket förstås är en stor skillnad. Någon åklagare Ranelid hade inte en så stor roll (tror inte ens han var med). Men Bali fanns med, dock med annan förankring i filmen. Tycker absolut du ska se filmen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.