En reportagebok blir till – gästblogginlägg av Joanna Björkqvist

Idag gästbloggar Joanna Björkqvist i Skrivarlyan.

Joanna Björkqvist

Joanna Björkqvist

Joanna är journalist och författare, här kommer hennes intressanta text:

Det finns många olika sorters böcker man kan skriva som författare. Skönlitterära romaner, oavsett genre, är nog det vanligaste och jag har skrivit två sådana. Eller i alla fall en och en halv, om man ska vara ärlig. Först kom debutromanen Nära dig 2011 och när jag sedan bearbetade om den 2013 döpte jag den nya varianten till Närmare dig. Grundberättelsen är den samma, men jag har både lagt till och rensat bort, så det är ändå en annan roman. Åtminstone till hälften.

2012 skrev jag Förverkliga din bokdröm tillsammans med Kristina Svensson och det är en handbok om att ge ut böcker på eget förlag. Handböcker är trevliga och en fin hjälp i livet, tycker jag. Förverkliga din bokdröm är proppfull av matnyttiga tips inför bokutgivningen och jag intervjuar i den 25 egenutgivare som delar med sig av sina erfarenheter för att andra ska få goda råd eller ska slippa göra deras misstag.

Förverkliga din bokdröm

Mitt senaste bokprojekt är en reportagebok om det tabubelagda ämnet självmord. Den heter Våra älskade orkade inte leva och kommer ut på Grim förlag den 16 februari 2015.

omslag_våra_älskade_framsida

I Förverkliga din bokdröm var intervjuerna tämligen korta, men i Våra älskade orkade inte leva är de långa och djupa. Jag har träffat åtta personer som är nära anhöriga till någon som tagit sitt liv och det har varit mycket speciella möten. Vi har suttit i mellan fyra och sex timmar och samtalat om något av det allra svåraste och mest smärtsamma en människa kan vara med om.

Jag har även intervjuat två personer som i sina yrkesroller möter anhöriga eller människor som uttrycker att de funderar på att ta sitt liv – en psykoterapeut och en präst. Det ger boken en extra dimension.

För mig som i grunden är journalist har reportageformen passat alldeles utmärkt. Jag känner att jag kommit till min rätt där. Jag är väldigt nyfiken av mig och väjer inte för de svåra frågorna. Att jag har fått förvalta mina intervjupersoners dramatiska historier är jag mycket tacksam över och resultatet har blivit en väldigt gripande bok, som jag hoppas ska röra många läsares hjärtan precis som den rört mitt.

Som författare har man ofta flera olika bokidéer som samtidigt tumlar runt i huvudet och jag är inget undantag. Jag har också redan funderingar på nästa bok, trots att min senaste inte ens lämnat tryckeriet.

Och det kommer säkert att bli en bok med journalistiska förtecken igen.


Det här inlägget postades i Författa och marknadsföra och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till En reportagebok blir till – gästblogginlägg av Joanna Björkqvist

  1. Pingback: Gästblogggare hos Eva Ullerud | Joanna Björkqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.