Död eller inte?

Så var det det där med språk. Får man skriva ”det” två gånger i sträck? Ja, det är OK enligt språkrådet. MEN när det gäller tidpunkten för dödens inträdande har faktiskt inte bara obducenten utan även språkrådet saker att säga till om. Därtill kan det vara en generationsfråga. Jodå, så är det. Språk är minsann något att ta på allvar.

Frågeställningen rör om det står i en text att någon blivit skjuten. Betyder det då automatiskt att hen är död? För mig var det självklart att man inte behöver vara död för att man är skjuten men för killen som skrivit till frågespalten i ett gammalt nummer tidningen Språk var motsatsen lika självklar. Hur ligger det då till?

Jo, det är tydligen en fråga som diskuterats länge och det rör sig om en genertionsfråga hur den tolkas. Äldre tolkar ordet som att personen dog, yngre som att den är träffad av skott men inte nödvändigtvis död. Tack för den, språkrådet! Jag tillhör alltså yngre!

Nåväl, man rekommenderar i alla fall att skriva tydligare, tex ”hon blev ihjälskjuten” respektive ”hon blev skottskadad”.

Lite gammal är jag kanske i alla fall för jag tycker definitivt att man är död om man har drunknat men där har jag faktiskt läst i tidningar att människor drunknat men räddats (och det var inte för att de varit döda en stund).


Det här inlägget postades i Författa och marknadsföra, Mord, Språk och ord och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.