Djurens Dag 2021

Idag firas Djurens Dag över hela världen. Den instiftades 1931 i Italien för att uppmärksamma att djurarter hotas av utrotning. Detta skäl att minnas djurens egen dag har inte minskat under de 90 år som gått.

En ledtråd till valet av datum

Men det är inte den enda orsaken. Djuren drabbas även av djurförsök, djurfabriker, pälsindustri, smuggling, hemlöshet, turistindustrin och vanvård.

Min väg hit

I mitten av 1970-talet kom jag i kontakt med föreningen Nordiska Samfundet mot Plågsamma Djurförsök (numera Djurens Rätt). Jag såg en ruskig affisch på skolan i Jönköping, blev medlem direkt och har sedan under snart femtio år lärt mig mer och verkat för djuren.

Mitt val av organisationer

Till de organisationer jag stöttar hör även Peta, World Animal Protection (WAP) och Kattkommando Syd (KKS). De har olika verksamhetsområden och man kan själv bidra på olika sätt. Peta är mycket aktiva. De samlar även namnunderskrifter och protesterar framgångsrikt mot allehanda djurplågeri världen över. Djurens rätt verkar numera inte bara mot djurförsök utan olika typer av djurplågeri i Sverige på ett flertal sätt. WAP arbetar över hela världen med information och att hjälpa lokala aktörer frita plågade elefanter, björnar mfl. KKS tar hand om hemlösa och sjuka katter genom att exempelvis bekosta sjukvård och söka nya hem.

Hur kan man hjälpa?

Alla föreningarna samlar in gåvor till djuren. Helst en månadsgåva, om än liten, det ger föreningen trygghet att veta vad som kommer in varje månad. Att bli medlem är dubbelt stöd: inte bara ekonomiskt utan även genom tyngden av en lång medlemslista för att lägga fram sin åsikt.

Men har man inte råd med det så finns det fler sätt att hjälpa. Att skriva under Petas petitioner är snabbt, enkelt och gratis. Rekommenderas! Man får ett mail att klicka på (eller kasta), första gången fyller du i namn och mailadress, därefter är det förifyllt. Och du kan välja mellan att läsa allt om orsaken till denna petition, se filmer etc. Eller att bara skriva under.

Djurens rätt söker volontärer.

KKS söker stödhem.

Varför just 4/10? Den helige Franciskus av Assisi!

World Animal Day är alltså en internationell temadag. Datumet valdes för att det även även tillhör den helige Franciskus av Assisi, djurens skyddshelgon.

Den helige Franciskus av Assisi med djur av alla slag

Franciskus levde på 1200-talet, i år är det 795 år sedan han dog. Han grundade Franciskanermunkarna men är även känd för sina kontakter med djuren, som han verkar ha sett som jämbördiga och även kunnat kommunicera med. Wikipedia beskriver det så här:

” Franciskus natursyn präglades av att han såg Guds skapelse i den; fastän han periodvis levde som eremit var inte naturen en flykt från verkligheten, utan en plats där Guds kärlek manifesterades. Att han hade samma förhållningssätt till både människor och djur visar en ofta anförd legend ur Franciskus liv är när han utanför Spoleto predikade för fåglar. Fåglarna skall ha låtit honom röra vid dem och bli välsignade. Vid andra tillfällen skall han ha talat till fåglar; de verkade lyssna och tystnade när han bad dem om detta. Det förekommer flera legender om hur andra sorters djur tydde sig till honom. I Fioretti di San Francesco berättas att Franciskus omvände en våldsam varg, som efter Franciskus predikan lade tassen i hans hand och blev hans följeslagare som munk. Vargen avled efter två trogna år. ”

Franciskus och fåglarna

Till sist: en fika är aldrig fel – glöm inte kanelbullen!

Vi firar också Kanelbullens Dag. Det ena utesluter inte det andra. Den instiftades 1999 av skrivarkollegan Kaeth Gardestedt. Det finns till och med en bok med anknytning till denna dag: Kalle bagare får en idé.


Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.