Teaterdags: Carmencita Rockefeller

Vi skall på teatern ikväll, på musicalen  ”Carmencita Rockefeller”. Jag hade aldrig hört talas om damen innan denna musical sattes upp men Carmencita Rockefeller lär ha varit berömd, eller kanske snarare ökänd, i början av 80-talet.

 

Carmencita Rockefeller

Carmencita Rockefeller

 

Historien är helt sann och blev känd när en man gick till polisen och anmälde nämnda dam, Carmencita Rockefeller, som givetvis hette något helt annat.

En reservofficer, i musicalen kallas han Åke, började umgås med en ung hårfrisörska. Efter ett tag berättar damen att hon egentligen heter Carmencita Rockefeller och är toppdiplomat, cancerforskare, hjärnkirurg (med statschefer över hela världen som patienter) och barnbarn till kejsar Hirohito av Japan. Mannen introducerar henne för sina officersvänner och hon blir snabbt berömd och bjuden på allehanda baler, middagar och banketter. Slutligen inser han att han blivit lurad och går till polisen. Det blir rättegång och den fantastiska historien avslöjas.

Carmencita Rockefeller var förstås mytoman. En baron von Münchhausen. Mytomaner är fascinerande berättare och mycket trovärda, de är nog också vanligare än man tror. Jag har mött ett par stycken, den ena faktiskt också under tidigt 80-tal. Fastän jag efter en tid började ana att allt detta fantastiska inte kunde vara sant, så mycket händer inte en enda person och framför allt inte så snabbt, så var det fortfarande lika trollbindande att lyssna på hens berättelser.

Tänk om Carmencita Rockefeller och alla hennes medsystrar och –bröder i mytomanskrået ägnat sig åt att skriva böcker. Vilka fantastiska skildringar det kunde blivit! Funderar litet över om antalet mytomaner är fler bland författare än befolkningen i övrigt? Eller vill de kanske inte skriva utan bara berätta muntligt? Kanske är det själva grejen för världens Carmencita Rockefeller; att få se ”publikens” fascination?

 


Det här inlägget postades i Blogg, Kultur: konst, teater, film och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.