Bornholm: Nexö, krig och Pelle Erövraren

Maken och jag har tillbringat midsommarhelgen och några dagar till på Bornholm. Som vanligt hängde Lillemor och Torsten Stenlund med, mina karaktärer i deckarberättelser. Det känns tryggt om man skulle ramla över ett mord. De höll extra koll på mat och dryck, som de båda är mycket förtjusta i.

Bornholm är en vacker ö som man enklast når med båt från Ystad, det tar 1 tim och 20 minuter. Ön ligger i Östersjön, mellan Sverige och Polen. Man kan också komma den andra vägen, med båt från Sassnitz. Under kriget kom flyktingar till Sverige via Bornholm. Ön var, liksom övriga Danmark, ockuperad av Tyskland och blev också bombad av Ryssland i krigets slutskede.

På kyrkogården utanför den gamla St Peders Kyrka från 1065 finns gravarna efter två unga engelsmän, 21 och 23 år, som omkom i kriget. Där finns också amerikanska flaggor och en krans från England. Håller de reda på alla gravar och sänder kransar varje år tro? Här vilar även en amerikansk soldat och tyskar.

Gravar

Det finns också gravar för kyrkans präster, vissa mycket gamla. Man inser hur viktiga gravstenar kan vara, för att en persons namn ska leva vidare. Och att det man skriver i sten finns kvar för alltid.

Eller kanske inte? Vi sökte även efter ett fält med hällristningar men fann att stenarna tyvärr hade använts (sprängts) på 1800 talet. Ön har gott om stenbrott, det är en klippö, just därför kan man väl tycka att dessa stenar kunde fått vara kvar. Det visar att man inte är garanterad att ens verk lever för evigt även om man ristar sina deckare i sten. Tyvärr. Men det var intressant att de har satt upp vägvisning och ”kringla” till det före detta fornminnet. Hur tänkte man där? Intressant också att hällristningarna sprängdes sönder på 1800 talet pga att man inte kunde komma överens om vem som skulle betala för att rädda dem. Människor är ett gåtfullt släkte.

prästgravar grav

Det var Nexö som blev drabbat av bombningarna, här finns också hamnen där båtarna söderifrån lägger till. Tyvärr genom en miss. Den tyska kommendanten von Kamptz vägrade ge upp trots att Tyskland kapitulerat, man försökte få kontakt med utrikesministern på fastlandet för att få dit en Engelsk representant som kunde fått slut på det hela men lyckades inte. Därför är man inte så intresserad av att fira dagen för befrielsen på Bornholm. Om detta kan man se mera på Nexö museum.

Men Nexö  är inte bara känt för detta. Här bodde också författaren till Pelle Erövraren, Martin Andersen Nexö. Bilden visar hans hus, som nu är museum.

Andersen Nexös hus

Andersen Nexös hus

Mer om Bornholm i bloggen i morgon!


Det här inlägget postades i Resor och andra länder, Romaner och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Bornholm: Nexö, krig och Pelle Erövraren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.