Min första fackbok, Odla lätt, roligt och billigt, får snart en efterföljare. Det lutar åt en hel serie fackböcker på olika tema, alla förstås utgivna hos Whip Media.
I december kommer, om allt går enligt planerna, Prepping – hur du förebygger kriser och drar nytta av det i vardagen. Precis som Odla bygger Prepping på idén att berätta hur jag och familjen gör och att trycka på att andra människor kan ha valt att gå tillväga på annat sätt. Det är en idébok; så här gör jag, du väljer hur du vill göra, och den är full av mycket konkreta och handgripliga förslag. Den säger också, precis som Odla, att det inte behöver vara dyrt eller omständigt. Var och en väljer själv var man lägger ribban. Jag hoppas den ska komma till nytta för många.
Prepping är en bok som verkligen ligger i tiden, med MSBs råd med tanke på kris och kriser, och det är ett ämne som är aktuellt för min del på mer än ett sätt.
Att systematiskt gå igenom vad som kan inträffa och vidta åtgärder för att förebygga att kriser inträffar är inte något exklusivt för preppare. Jag har arbetat med ledningssystem sedan de först dök upp i Sverige. I början av 1990-talet visste ingen riktigt vad ISO var men alla företagsledare visste att man måste ha det. I det skedet fick jag ansvar för att införa ISO 9001 på det medelstort industriföretag där jag då arbetade som ekonomichef. Det var så roligt så jag stannade inte vid kvalitet (ISO 9000) utan det blev ett integrerat program som certifierades samtidigt för kvalitet, miljö och arbetsmiljö. I kölvattnet kom inbjudan att hålla föredrag om ledningssystem, och entusiasmera personalen, på bland annat SAAB i Södertälje och Lunds Universitet. Sedan kom inbjudan att delta i en bedömningsgrupp på Vinnova, Verket för innovationsutveckling. När jag bytte fick jag återigen en kombinationstjänst som ekonomichef och ansvarig för att bygga upp ledningssystemet, denna gång skulle det även uppfylla kraven på livsmedelssäkerhet i BRC (British Retail Consortium Food Safety Standard). Även i min redovisningsbyrå har jag haft användning av kunskaperna när en klient nyligen fick krav på riskanalys och ett ledningssystem för att förebygga kriser.
Jag har tyckt att det varit ett roligt arbete och ser klara likheter med prepping: att hitta de risker som finns och att eliminera dem. Ibland genom att skaffa utrustning, ibland genom att skaffa kunskap eller att ha rutiner i förväg vad man ska göra om något händer. Det behöver inte vara så avancerat, kanske att ladda ner SOS alarm i familjens mobiler. En skillnad mot ledningssystem är att man inte kan certifiera sig som preppare men den dag något inträffar och man kan avvärja en otrevlighet eller fara kommer arbetet att vara mer värt än alla certifikat i världen.
Något annat som gjort ämnet aktuellt för min del är att vi haft stor nytta av prepping i familjen på grund av sjukdom och annat. Preppar man på rätt sätt så har man nytta av det i vardagen eller vid personliga kriser som brutna ben, influensa, avmagnetiserade bankkort, strömavbrott och annat. Dessutom fungerar åtgärderna om det skulle uppstå krig och kriser i omvärlden. Efter pandemi, ekonomiska kriser och krig i omvärlden har vi ju sett att det kan ske.
Alla goda ting är tre och det tredje som gör prepping aktuellt för mig är de texter jag skrivit om andra världskriget och, framför allt, den långa text jag skrivit men ännu inte skickat till förlag.
Vilken fackbok kommer sedan? Ja, kanske blir det om ledningssystem för företag. Det var nämligen min allra första bokidé, för 35 år sedan, och den väntar fortfarande på att bli skriven.
Gilla detta:
Gilla Laddar in …