Barbro Lindgren på Dunkers

Imorgon kväll är det vernissage på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Det är en stor utställning om Barbro Lindgrens konst och på vernissagen finns chans att möte författaren själv. Så här står det på Kulturhusets hemsida:

LORANGA! LORANGA!
En väldigt stor utställning om Barbro Lindgrens universum. Scenografin i utställningen bjuder in till en interaktiv upptäcktsresa genom de fantasifulla landskap som är så starkt förknippade med Barbro Lindgren.

23 mars–7 september 2014

Vernissage lördag 22 mars 14:00–17:00 13:30 Mingel och musik i foajén 14:00 Utställningen öppnar 15:15 Invigning Barbro Lindgren medverkar under vernissagen

Barbro Lindgren är en mycket mångsidig författare och konstnär som alltsedan debuten 1965 har skrivit ett hundratal böcker för läsare i alla åldrar. Hennes författarskap omfattar prosa, poesi, dramatik och vistexter och hon har även illustrerat flera av sina egna böcker. Ett av Barbro Lindgrens kanske främsta kännetecken är den egensinniga och humorfyllda ton som hennes böcker så ofta uttrycker. Men också hennes filosofiska och underfundiga betraktelser om livet, uppbrott och döden.

Scenografin i utställningen LORANGA! LORANGA! bjuder in till en interaktiv upptäcktsresa genom de fantasifulla landskap som är så starkt förknippade med Barbro Lindgren. Ett sinnligt utforskande av en värld som så många lärt känna via böckerna om till exempel Loranga, Masarin och Dartanjang, Gorillorna, Benny och Den vilda bebin. Böcker som genom åren blivit moderna svenska klassiker. I utställningen finns också utrymme för tanke och tysta ord och för hemligheter, stora som små. Och ett litet krypin, för lyssnande och läsande, där du kanske minst anar att det finns ett.

Barbro Lindgren är född 1937 och bosatt i Glömminge på Öland. Debuten som författare skedde 1965 med Mattias sommar. Genom åren har Barbro tilldelats en stor mängd priser, bland annat Astrid Lindgren-priset (1973), Litteraturfrämjandets stora pris (1991), Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris (2003) och Selma Lagerlöfs Litteraturpris (2007). Barbro Lindgren utbildade sig vid både Konstfack och Konstakademin innan hon debuterade som författare.

Utställningen är producerad av Dunkers kulturhus. Scenografi: Tor Svae.

Plats: Utställningshallen

 

Detta inlägg ingår i #blogg100


Det här inlägget postades i Blogg, Kultur: konst, teater, film och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.