Recension ”Att skriva med hjälp av AI, erfarenheter och tips” av Holger Wästlund
Möjligheter och risker med Artificiell Intelligens, AI, har diskuterats livligt i sociala media sedan de första skrivprogrammen baserade på AI kom. Ger de nya möjligheter för journalister och författare att slippa tråkiga delar och kunna ägna sig åt väsentligheterna? Eller kommer de att förstöra skrivandet? Eller är AI inom skrivande en dagsfluga som varken gör till eller från? Wästlund skriver fackböcker och det är där de flesta tror att dessa program passar bäst. Men är det bara användbart för facklitteratur eller även för fiction? Någon som testat har rent av lite sarkastiskt föreslagit att AI bara passar för fiction …
När gratisprogrammet ChatGPT släpptes i slutet av 2022 var författaren Holger Wästlund en av de första att testa och i slutet av februari i år kom hans bok Att skriva med hjälp av AI, erfarenheter och tips. Den riktar sig till författare och andra skrivande människor. Boken behandlar inte bara sakfrågan utan är dessutom skriven med hjälp av AI och kan på så sätt rent av illustrera resultatet av skrivande med ett AI baserat skrivprogram. Wästlund konstaterar i boken att de olika program som finns på marknaden inte ger samma resultat och han har själv därför använt sig av två program; ChatGPT och Writesonic. Han har vidare testat både att skriva nya manus och att använda programmen för att bearbeta sina gamla texter.
I boken förklarar Wästlund på ett enkelt sätt vad dessa program gör. Han sätter läsaren in i ämnet så att hen är förberedd för att dels använda AI program, dels delta i debatten runt dem. Jag sätter värde på det eftersom min kunskap inom området innan jag läste boken var mycket begränsad. Den som redan är insatt kanske finner den alltför basic. Speciellt intressant var kapitel 6 ”Så kommer du igång”. Allt är lätt när man väl kan det men svårt innan dess och jag satte värde på en kort, snabb och enkel instruktion.
Att boken är lättläst och välstrukturerad är sannolikt delvis en positiv följd av AI programmet. Men jag reagerar över att det finns många upprepningar. På sidan 98 ger Wästlund mig rätt i denna slutsats när han skriver att detta är en risk med AI. Man måste själv rensa bort upprepningar och han konstaterar att han inte lyckats fullt ut med det. Vilket är bra, skulle jag vilja säga. Det gör att boken i sig ger en tydligare bild av ett möjligt resultat när man skriver med hjälp av ett AI program, vilket ju också är dess avsikt. Den risk jag främst funderar över när jag läst boken är alla ”fakta” som programmen söker upp via internet och källgranskningen av dem.
Att skriva med hjälp av AI, erfarenheter och tips är en lättläst bok om ett ämne som säkert kommer att diskuteras livligt en tid framöver.
PS:
Jag testade med att ge ChatGPT det första korta stycket av denna recension. Tillbaka fick jag en färdigskriven recension på en hel sida. Mycket välformulerad. Till nackdelarna hör att textroboten inte nöjde sig med att lägga ord i min mun utan även lämnade citat från Wästlund som inte stod att finna i boken. Vidare är roboten inte alls tveksam till om den är lämplig för skrivande av skönlitteratur. Den konstaterade glatt ” Många tror att AI bara är användbart för facklitteratur, men Wästlund påpekar att det också kan användas för att generera karaktärer, platser och händelser inom skönlitteratur.” Nåja, den verkar faktiskt ha läst boken. Wästlund skriver att AI kan användas för att beskriva persontyper, platser och olika miljöer. Nej, nu minns jag: ChatGPT var ju med och skrev boken! Ska man bli rädd eller glad för framtiden med robotar?
Eva Ullerud
Författare: Holger Wästlund
Förlag: Tipsförlaget
Utgiven: 2023
ISBN 978-91-527-4303-4, häftad och e-bok, 100 sidor