Att man kan forska inom litteratur var för några år sedan okänt för mig. Konstnärlig forskning. Eller, jag hade aldrig ens spekulerat över om det var möjligt. Och kanske fanns det inte? Nu dyker företeelsen upp till och från både vid Författarskolan i Lund och Linnéuniversitetet. Senast jag hörde om konstnärlig forskning inom litteraturområdet var idag, när nyhetsbrevet från sbi, Svenska Barnboksinstitutet, kom. Det finns två stipendier för forskning inom litteratur som kan sökas av svenska forskare. Så här står det på Svenska Barnboksinstitutets hemsida:
Utlysning av korttidsstipendium
Svenska barnboksinstitutet utlyser härmed, med medel från Astrid Lindgrens Stiftelse Solkatten, två korttids stipendier om vardera 10 000 kr, för att ge forskare inom ämnet barn- och ungdomslitteratur möjlighet att spendera tid i institutets forskningsbibliotek och nyttja dess stora samlingar.
Svenska barnboksinstitutet har en av världens äldsta och största teoretiska samlingar inom området barn- och ungdomslitteratur (ca 20 000 böcker samt internationella tidskrifter, databaser m.m.) samt en mycket stor samling av svensk barn- och ungdomslitteratur (närmare 90 000 böcker).
Möjlighet att söka stipendiet har forskare som är verksamma i Sverige men ej redan bosatta i Stockholm samt forskare bosatta utomlands som arbetar med svenskt material och behärskar svenska, som har behov av att använda institutets samlingar under en kortare tid under hösten 2017 eller våren 2018. Stipendiet ska täcka kostnader för resa och uppehälle. Forskaren får under sin vistelse tillgång till ett arbetsrum med dator på institutet samt biblioteksservice.
Ansökan ska ha inkommit till Åsa Warnqvist (asa.warnqvist@sbi.kb.se) senast den 21 augusti 2017 och innehålla en kort beskrivning av syftet med vistelsen (max 1 sida) och en kortfattad CV (max 2 sidor).
Mottagaren utses av en jury bestående av medarbetare på Svenska barnboksinstitutet och forskare vid Stockholms universitet.
För mer information, kontakta Åsa Warnqvist (asa.warnqvist@sbi.kb.se).