Vi firade midsommar tre gånger under dessa dagarna. Eller, nåja, vår egen svenska firade vi inte så mycket. Men på St Hans Dag, tre dagar senare, fick vi vara med om två firanden.
Först i Svaneke, där man firar en gammaldags Kildefest, en källfest. Heliga källor, som kan bota sjuka, är inte något som bara finns på Bornholm eller i Svaneke men här har man bevarat traditionen. Allt i naturen sades vara starkare till midsommar, även här i Sverige, och naturligtvis gällde det även källornas vatten. Var vattnet nyttigt då? Jo, man har funnit många ämnen som kan bota vissa åkommor i flera källor. I Svaneke pyntades källan till St Hans, det gjordes av konfirmanderna som därför fick de slantar som kastades i den. Tyvärr råkade källan försvinna efter en storm 1872. Men, hellre brödlös än rådlös: man grävde ner en träbalja i gruset istället.
Årets firande började med att två spelmän utgick från torget med gitarr och dragspel. Alla följde efter och det gjorde även vi. På vägen fick vi se många av de källor som folk gör av blommor och ställer ut på trottoaren. I mitten står en skål med vatten och blommor.
Firandet växte och nu är det en festplats med underhållning och entré. Vi gick inte in där utan åkte ”hem” till Gudhjem för att fortsätta firandet av St Hans. Här var det en större musikkår som spelade och nu var det fackeltåg. Vi gick i tåget ner mot hamnen.
Nere i hamnen tändes ett bål av alla facklor. I bålet stod en häxfigur. Lite Guy Fawkes känsla.
Ha en riktigt trevlig sommar!