Olikhetens Resurser

olikhetens-resurser

olikhetens-resurser

Denna vecka har jag läst facklitteratur; ”Olikhetens resurser”.

Allas lika värde ligger mig varmt om hjärtat och att alla behandlas väl. Kommunikation är en viktig del för att undvika hat, ”mitt och ditt”. Den är viktig mellan främlingar men också mellan personer som känner varandra väl. Viktig men svår. Därför har jag med stort intresse läst ”Olikhetens resurser” av Ingrid Oscarsson Ling.

I boken förklarar Ingrid Oscarsson Ling  lugnt och stilla, utan att använda stora ord, t.ex. risken med att generalisera. Hon vänder direkt till läsaren ”Har du tänkt på att …”. På ett enkelt och lättförståeligt sätt berättar författaren om historia, beteenden och annat.

Boken börjar med vad man som individ har med sig i sin ryggsäck. Den får igång en tankeprocess. Att minska rädsla för andra kulturer genom att börja se sin egen och var den kommer från. Ödmjukhet. Icke-verbal kommunikation i form av kläder, tonfall och mimik. Att lyssna. Jag upplever boken nästan som en serie möten, eller vänliga terapisamtal.

Boken får mig att tänka efter och blir mer intressant ju längre jag läser. Skrattar gott åt citatet från Arne Järtelius, ”Ett underligt folk”, hur en afrikan på besök i Sverige skulle kunna se på våra seder och bruk med vänlig förundran. Utöver att läsa boken av rent intresse, som jag gjort, kan jag tänka mig att den är lämplig som utgångspunkt för samtal i t.ex. studiecirklar om kommunikation.

Ingrid Oscarsson Ling  är sjuksköterska, omvårdnadspedagog samt driver  IOLing 3R. Hon har tidigare givit ut ”Jag har solen i ansiktet så jag ser inte vad du säger”.


Det här inlägget postades i Facklitteratur, Jag läser och recenserar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.