Leif-Rune Strandell på DAST Magazine recension av Miniatyrerna 240807

DAST Magazine

Länken ovan går till recensionen och allt annat intressant du kan läsa alldeles gratis på DAST – tidningen med nyheter inom deckare, fantasy och annan underhållningslitteratur sedan 1968.

MINIATYRERNA

Av Eva Ullerud
Whip media, 2024
ISBN 978-91-89900-41-7, danskt band, 148 sidor

Hade Stephen King skrivit denna hade den ju kunnat räknas som en av hans långnoveller. Och fantasyinriktningen hade passat honom också, liksom mötet mellan det vardagliga och det fantastiska.

Här är det ägarna till en liten leksaksbutik som är på mässa för att hitta nya varor, men det bästa är för dyrt och de behöver en storsäljare för att klara ekonomin. På vägen ut hittar maken en man, en gubbe, som vill sälja miniatyrleksaker, en liten hund med matskålar i en bur. Jättebra, lagom stora till modelljärnvägar, och den rör på sig också.

Han får med den för att visa hustrun som också blir entusiastisk, och de ska träffa gubben hemma hos honom i hans stuga lite utanför mässområdet och diskutera inköp och pris.

Så gör de nästa eftermiddag och sedan de diskuterat inköp av ett antal miniatyrer, människor och djur inklusive en enhörning, undrar de om det finns en resturang i närheten. Jo, om de går ut genom stugans bakdörr kommer de till en by med värdshus.

Där verkar det vara medeltidsvecka, men maten är god.

Nu ska jag inte referera mer, för läsaren har ju redan anat att miniatyrerna inte är mekaniska eller elektroniska leksaker utan levande varelser.

Inte är det någon medeltidsvecka heller.

Berättelsen är välskriven, lättläst, men jag retar mig på de aningslösa huvudpersonerna.

Kan lugna hugade läsare: det slutar väl. Mycket väl med humanistisk tyngdpunkt. En utopisk fantasy, inte så vanligt.

LEIF-RUNE STRANDELL


Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.