Grybbingdalen

Jag har haft nöjet att möta Davvad Grybbing i Patrik Stigssons första bok om GrybbingdalenPrinsessan Ja!”. Patrik Stigsson har tidigare skrivit den underbara fantasyromanen ”Cirkoli” så jag var naturligtvis nyfiken på att se vilken värld han nu trollat fram.

prinsessan-ja

prinsessan-ja

Prinsessan Ja! (hon heter så) påminner om sagan om Törnrosa. Kungaparet har tre söner men kungens högsta önskan är en dotter och därför ber han en trollpacka om hjälp. Hon ger honom ett pulver att blanda i drottningens kvällste så att nästa barn blir en flicka. I gengäld ska trollpackan få bli prinsessans gudmor. Allt går väl men kungen glömmer sitt löfte och till råga på allt glömmer han att bjuda trollpackan till prinsessans tolvårskalas. Det får givetvis konsekvenser, man lurar inte en trollpacka ostraffat. Alla blir paddor, prinsessan förtrollas och slottet förfaller. Så långt rätt likt Törnrosa men allt detta har hänt tidigare.

När berättelsen börjar sitter prinsessan i sitt förfallna slott och väntar på hjälp. Och här ser jag hur Patrik Stigssons trollstav kommer in. För vilka är det som bor i slottet och vem ska rädda prinsessan? Här finns en skön fantasivärld med trollkarlar som går upp i rök, spöken, troll, en tam spindel och – givetvis – Davvad Grybbing.

Davvad Grybbing är nämligen bokens hjälte. Han är fruktgrybbing och bor i Grybbingdalen, en plats som presenteras på karta på bokens insida. Lite, lite känner jag det som att vara hos Link i det gamla spelet Zelda. En värld som jag älskar så liknelsen är enbart positiv.

Grybbingdalen

Grybbingdalen

”Prinsessan Ja!” är den första i serien om Grybbingdalen och absolut läsvärd. Missa inte heller ”Cirkoli”, den är nog strået vassare till och med.

Det ska bli spännande att se vilka världar Patrik Stigsson trollar fram i fortsättningen, han har verkligen en fallenhet för att skapa trovärdiga och intressanta fantastik-platser.

 


Det här inlägget postades i Bokmässor, Fantasy/Science fiction/Skräck, Jag läser och recenserar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.