Dekahebdom eller Fredagsbagateller i Missenträsk

Dekahebdom eller Fredagsbagateller i Missenträsk

Vad gör ett gäng pensionärer som riskerar att förlora både hälsa och samvaro när en pandemin utbryter? Förlitar sig på hemtjänst, sjukvård och frivilliga hjälpare? Inte dessa! De packar bilarna och drar till Norrland.

Följ med åtta författare som inte går med på att vara ”våra sköra äldre” och som definitivt inte tänker byta sina fredagsbagateller med vin mot isolering på IVA!

Vart? Till Sara Lidmans gård i Missenträsk. Men en kväll knackar det på dörren.

Dekahebdom, vad är det för namn?

I mars 1348 kom Digerdöden till Florens. I Decamerone lät författaren Giovanni Boccaccio tio ungdomar fly under tio dagar och fördriva tiden med att varje dag berätta varsin historia för varandra.

I mars 672 år senare upplever världen en ny pandemi. Nu är det äldre som måste hålla sig undan och tio dagar förslår inte långt.

Dekahebdoms flyktingar är pensionärer som beslutar att sätta sig i karantän i tio veckor och att varje vecka, över ett glas vin, berätta en historia för varandra: en fredagsbagatell.

Namnen, Decamerone och Dekahebdom, är härledda ur grekiskan och syftar på tio dagar respektive tio veckor. (Deka = tio, hebdomas = vecka)

Stort tack till Vasilis Papageorgiou, författare, översättare och professor i kreativs skrivande, som hjälpt till med namnet!

Vad är en Fredagsbagatell?

Dekahebdom är en roman med invävda noveller, essäer och dikter: fredagsbagateller. Medan ramberättelsen behandlar corona-pandemin ur ett pensionärsperspektiv tar de kortare texterna upp ett flertal andra aktuella samhällsfrågor med ett gemensamt tema: utsatthet och allas lika värde.

I ramberättelsen finns glädje, humor och feelgood. I fredagsbagatellerna finns skärpa och motstånd.

Omslaget är illustrerat av Catharina Ullerud.

Recensioner

Holger Wästlund (författare) 2022-10-23:

Jag har läst Eva Ulleruds bok Dekahebdom med stor behållning. I denna bok använder sig Ullerud av ett genialt grepp för att väva samman en rad historier om pandemin, åldrandets konsekvenser, kleptomani, asylsökande m.m Ullerud låter en grupp pensionärer som består av journalister, konstnärer och poeter och som alla dessutom är författare tillbringa några månader i karantän. Där får deltagarna en i taget läsa upp en betraktelse som de skrivit och som alla har ett gemensamt tema – utsatthet och allas lika värde.

Berättelserna är mycket olika och i alla beskrivs en händelse eller förlopp som får läsaren att fundera både en och två gånger. Ullerud har ju tidigare visat att hon är en duktig författare och här har hon skrivit en mycket läsvärd och underhållande bok på ett professionellt sätt.

Leif-Rune Strandell, Dast Magazine 2022-03-10:

Boccaccios Decamerone från 1300-talet ska komma ut igen på svenska nästa år blir då på 294 sidor. Den handlar ju om en grupp ungdomar som lämnar digerdöden i Florens och sätter sig i karantän och roar sig med att berätta historier för varandra.

Eva Ulleruds bok är en pandemiberättelse med åtta pensionärer från Skåne som sätter sig i karantän i Sara Lidmans Missenträsk. Titeln är grekiska för tio veckor, för det är så länge de planerar sin isolering. De är alla skribenter av olika slag, och har länge träffats varje fredag och berättat/läst för varandra.

Så gör de nu också. Vi får noveller, essäer, några poem, plus lite ramhandling.

De är alla barn av det radikala 60- och 70-talen och de har synpunkter på samhället nu också.

Den längsta novellen handlar om hur skandinaver tvångsutvisas från USA när en despotisk och främlingsfientlig president tagit makten, och hur de blir mottagna i Sverige. En dystopi som man tyvärr i dessa dagar inte finner helt osannolik. Möjligen bortsett från att flyktingmottagandet är mer positivt nu i krigstid.

Astrid Ahlberg (författare, bloggare och korrekturläsare) 2022-02-01:

Den här boken av Eva Ullerud är så bra att jag beställde en hel drös att ge till släkt och vänner … Ett gäng kulturella pensionärer isolerar sig under pandemin men fortsätter skriva, var och en på sitt sätt. Varje fredag träffas de och läser upp sina alster. Skickligt ihopvävt på ett sätt som visar vikten av solidaritet, medmänsklighet och självinsikt. Kan varmt rekommenderas!! Enda ”felet” är att den kunde varit längre …

Var kan jag köpa boken?

Dekahebdom eller Fredagbagateller i Missenträsk kan köpas i nätbokhandeln, exempelvis: Akademibokhandeln, Adlibris, Bokus och CDON samt direkt från förlaget Whip Media.

Kommentarer är stängda.