Skatter och moms

Det är mycket som händer inom skatter och moms och inte alltid så lätt att hänga med för privatpersoner och småföretagare, som författare till exempel.

Tryckerimomsen har varit på tapeten ett tag. EU domstolen rörde till det en aning och tryckeriernas moms ändrades från tjänster (25%) till bokmoms (6%). Tryckerierna begärde tillbaka moms från staten och staten från deras kunder. Men var ska de ta tillbaka pengarna från? Så tryckerikunderna stämmer tryckerierna och nu ligger överklaganden i Högsta Domstolen. Vilken röra!

Som författare drabbas jag mindre av det slopade avdraget som föreslås på räntekostnader (i företag). Men mot makens åkeri kan det slå, liksom andra företag som har stora investeringar i utrustning och därmed höga räntekostnader. Som vanligt vill staten komma åt de stora bolagen, som inte är så många, men det drabbar även de små, som kanske inte klarar av det.

Däremot kan jag få ökade kostnader när man nu sänker avdragsrätten för pensionsförsäkringspremier 2015 och har planer på att ta bort den helt 2016.

Inte lätt att hänga med i nyheterna inom skatter och moms!

Truls och Trilla i Skattkistelandet

Så mycket lättare det hade varit att ha en skattkista full med pengar och slippa bry sig om skatter, som i Helenas fina barnbok!


Det här inlägget postades i Ett eget företag och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Skatter och moms

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.