Sjöfåglarna från Bornyr av Erika Lundqvist

Sjöfåglarna från Bornyr” av Erika Lundqvist är en spännande saga som utspelas i ett forntida fantasiland. Två barn, Illias och Aiva, bor ensamma i staden Bornyr i Kung Hedons rike sedan deras föräldrar, som var äventyrare, saknas till havs. Under många år har barn försvunnit från byn på ett oförklarligt sätt. Illias och Aiva finner faderns dagbok och skattkarta och när deras hem faller samman ger barnen sig av på en äventyrlig skattjakt. Efter att deras båt, Sjöhästen, kapats av sjörövare och brunnit upp hamnar pojken ensam på en öde ö där han slår läger och lever Robinson Crusoe liv några dagar. Men är ön verkligen öde och vad finns bakom den stora träporten i grottan? I sökandet efter sin syster och föräldrarnas skatt gör Illias skrämmande upptäckter och vi får parallellt följa Aivas upplevelser, som är minst lika fulla av spänning och överraskningar. I Kung Hedons rike finns inte bara människor utan även Näcken, Bergakungen och De omänskliga.

Sjöfåglarna från Bornyr har ett saftigt, målande, gammalmodernt språk som är mycket speciellt. Det finns en lek med ord som överraskar, ger boken ett eget liv och gör Kung Hedons Rike till en egen värld, väl värd ett besök. Därtill har det ett djup och en bredd som måste vara synnerligen lämplig för att öka intresset för att både läsa och skriva. Ett exempel från bokens början, när barnen vaknar av att det börjar regna in och börjar placera ut byttor ”så att vattendropparna, de ovälkomna, föll ner i dem istället för att förvandla mattfransarna till slemmig tång och de kära kvisthålen vari smuts gärna samlades till små sjöar där dammråttorna tvättade fötterna”. Eller när barnen läser i faderns dagbok ”när ljuset brunnit ut och natten stoppat ner allt ljus i sin vänstra sko slog de motvilligt samman pärmarna och kröp till kojs”.

Framför allt är Erika Lundqvists beskrivningar av händelser mycket målande. När Sjöhästen brinnande försöker rädda barnen upplever vi det ur båtens perspektiv. När Illias tänder en eld ber han den vakna och ”elden slår upp sina glödande ögon”. ”Långsamt tuggade den nyväckta flamman i sig födan och bad snart om mer”. ”Ät bara, viskade han förtjust, och hämta kraft att växa dig stark”.

Bokens underfundiga fotnoter är också mycket speciella och läsvärda. Man rentav måste läsa dem för det är inte säkert att ett ord som är väl känt i vår värld har samma betydelse i Bornyr. Därtill är de roliga och underhållande, även för vuxna. Ibland hejdar man sig och backar, läste jag rätt? ”De (sjörövarna) kliver gärna i land och bränner hus, motivklipper får, kidnappar, stjäl…”

Bokens berättarröst väcker nyfikenhet. Om detta var en film, vem skulle då berättaren vara? Kanske en humoristisk och lärd gammal faun som ibland är lite underfundigt lärande och uppfostrande. Ett exempel från boken är den underbara fotnoten till de paddfötter i gelé som man kan finna i en källare i Bornyr. Fotnoten slutar ”Fundera istället över vad som ligger på just din egen tallrik innan du kastar suspekta blickar på andras”.

”Sjöfåglarna från Bornyr” borde finnas i varje barns bokhylla och gärna även hos vuxna. Dels för att historien är spännande och bra och dels, framför allt, för det underbara och utvecklande språket. Erika Lundqvists fantastiska berättarspråk borde alla barn få ta del av.

Sjöfåglarna från Bornyr

Sjöfåglarna från Bornyr

 


Det här inlägget postades i Jag läser och recenserar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Sjöfåglarna från Bornyr av Erika Lundqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.