Opponering

I morgon är det dags. Opponering på min E-uppsats. Ja, inte bara min förstås, vi är sju kreativa kvinnor som snart avslutar masterutbildningen i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet i Växjö. Christine, Liv, Görel, Birgitta, Marie, Åsa och jag. Vi skriver inom olika genrer och precis som i kandidat- och magisterutbildningar i skrivande utgörs våra uppsatser av litterärt skapande som ska vara av högsta klass. Det är manus till utgivningsbara verk vi ska presentera och opponera på under en hel dag som, under dessa märkliga tider, inte kan äga rum på universitetet utan sker via zoom.

Linnéuniversitetet. Från en dag när jag var där ”på riktigt”.

När jag 2013 började kandidatutbildningen i Litterärt skapande i Lund hade jag ingen aning om att det skulle sluta här. Jag villa lära mig att skriva böcker, och det fick jag, men på köpet fick jag smak på lärandet och umgänget bland skrivande människor. Det var för hisnande 562,5 poäng sedan.

Utbildningarna har till stor delen varit på distans, med möten via zoom. De har hittills fört mig till universitet och högskolor i Lund, Växjö, Göteborg, Dalarna, Halmstad, Jönköping, Linköping, Luleå, Malmö, Sundsvall (Mitt), Umeå och Stockholm. Nu återstår det så få universitet att jag faktiskt börjat söka på just deras utbud för att se om det går att finna kurser även hos resten. Söker några redan i höst … Högskolorna är fler, det blir ett större projekt.

Ja, jag fick verkligen smak på lärande. Utbildningarna har definitivt fört mitt skrivande framåt. Dessutom har de lämnat ett spår av texter efter sig. Varje högskoleuppsats, inför varje opponering, har varit i form av litterära verk. Fyra längre, i olika genrer, är i olika stadier av att närma sig utgivning.

Även om jag vid detta lag fått förmånen att gå igenom en stor del av de skrivarutbildningar som finns vid svenska universitet och högskolor fanns fortfarande några kvar att söka till hösten 2021. Jag hoppas på filmmanus eller barnlitteratur vid Linné men har även sökt ett antal små, spännande kurser.

Vad gör man sen? Konstnärlig forskning talades det om redan när jag gick de första åren på LUFS (Lunds Universitets Författarskola). Kan det vara något?

Jo, jag ska förstås skriva också. I alla möjliga genrer. Och uppmuntra andras skrivande.

Det här inlägget postades i Utbildningar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Opponering

 1. Birgitta Svensson skriver:

  Du är så duktig i ditt skrivande och värd all beröm jag kan ge✨

 2. Anni skriver:

  Så roligt, Eva! Jag läser samma utbildning men avslutar snart fjärde året. Återstår att se om jag sedan kommer in på det femte och sista. Jag håller med dig i allt du skriver, oerhört utvecklande och väldigt roligt, det roligaste jag gjort. Vilken utbildning tycker du har varit bäst?

  • Eva Ullerud skriver:

   Hej Anni! Så roligt! Det tror jag absolut du gör men annars får du söka nästa år igen.

   Vilken som var bäst, det var en svår fråga. Jag gillar ju Linné, det har blivit många kurser där och utbudet är större än någon annanstans. Men kanske var den allra första, i Lund, den bästa. Möjligen just för att den var min första. Vi hade många olika lärare och fick genom dem insyn i alla genrer. Malmö Universitets kurs i kulturjournalistik var också mycket givande.

   Lycka till, håller tummarna för att du kommer in!

 3. Anni skriver:

  Tack, Eva! Jag är också mycket förtjust i Linneuniv. så hoppas innerligt att jag kommer in till femte och sista året. Jag skulle ha tänkt på att söka andra univ. också men får hoppas att det går vägen. Har även sökt en skrivpedagogutbildning men det är distans på en folkhögskola.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.