Läsglädje för alla

Myndigheten för tillgängliga medier inbjuder till halvdagsmöte 1/11, i Malmö eller digitalt. Under rubriken Läsglädje för alla ska man bland annat tala om lättläst. Jag anmälde mig direkt!

Läsglädje för alla – oavsett förutsättningar

Alla ska ha möjlighet att läsa i skolan, oavsett hur du läser. Därför bjuder vi nu in till en kostnadsfri studiedag om läsning i anpassad skolgång som äger rum 1 november 2022, och du är varmt välkommen att delta digitalt eller på plats i Malmö.

Dagens huvudmålgrupp är personal som arbetar inom skolan men givetvis är alla som är intresserade av tillgänglig läsning välkomna! I år är vi extra stolta över att arrangera dagen i samarbete med CHILLL (Centre for Childhood Research in Literature, Language and Learning.)

Den här dagen fokuserar på metoder för att arbeta med läsning i anpassad skolgång. Men vi erbjuder också inspiration kring lättlästa böcker och forskning kring hur vi kan prata om läsning på ett inkluderande sätt.

Författaren Ann-Charlotte Ekensten talar om sina egna drivkrafter bakom att skriva lättläst. Forskaren Elisa Tatterall Wallin berättar om nya läspraktiker och dessutom hör vi pedagoger och skolbibliotekarier som pratar om hur de arbetar med elever i anpassad skolgång i vardagen.

Välkommen med din anmälan redan idag!

Anmälan till studiedag om läsning i anpassad skolgång 1 november 2022 (öppnas i nytt fönster)

Program för studiedagen Läsglädje för alla – oavsett förutsättningar:

Tid: 1 november 9 – 12

Plats: Digitalt, eller på Studio, Nordenskiöldsgatan 24 i Malmö

Arrangör: MTM i samarbete CHILLL Linnéuniversitetet

Tiderna är ungefärliga.

9:00 Välkomna!

9.05 – 9.45 Ann-Charlotte Ekensten: Läsglädje och allas rätt till läsning!

Författaren Ann-Charlotte Ekensten berättar om hantverket och drivkrafterna bakom en lång rad böcker på lättläst svenska. 

9.45 – 10.40: Tre exempel på läsfrämjande arbete i anpassad skolgång

Vi hör tre skolbibliotekarier/pedagoger berätta om sitt arbete inom ramen för anpassade skolgång.

10.40 – 10.55 PAUS

10.50 – 11.30 Elisa Tatterall Wallin: Hur kan vi förstå och prata om olika sorters läsning med ett inkluderande perspektiv? 

Elisa Tattersall Wallin är Fil.Dr. i biblioteks- och informationsvetenskap. Hon disputerade 2022 med avhandlingen ”Sound Reading: Exploring and conceptualising audiobook practices among young adults”. Utifrån sin avhandling kommer Elisa berätta om nya läspraktiker samt ge förslag på hur vi kan förstå och prata om olika sorters läsning med ett inkluderande perspektiv.

11.30 – 12.00 Nyheter från MTM

Peder Wollinger, produktansvarig för Legimus på MTM, berättar om nya Legimus och utvecklingen framåt. Sarah Linton, redaktör på LL-förlaget, tipsar om nyheter från LL-förlaget och aktuell utgivning. Och Eva Bengtsson punktskriftsspecialist på MTM talar om taktila produkter och hur de kan användas i skolan.

12.00 Lunch serveras för deltagare på plats.


Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.