Den stora saknaden

20/6 är det den internationella flyktingdagen. En dag att tänka på flyktingar från alla år, alla krig, alla kriser. Dagens i Ukaina, givetvis, men också gårdagens. Mina tankar går till svärfar, som flydde som ensam femtonåring under andra världskriget. Och till alla de femtonåriga pojkar som flydde drygt sjuttio år senare.

Just den dagen, 20/6, ordnar författaren och illustratören Marit Törnqvist en installation till minne av alla flyktingar som 2015 kom till vårt land men måste lämna trygghet och sändas tillbaka.

Marit har kämpat för flyktingbarnen under alla år sedan 2015 och gör det fortfarande. Installationen invigs av Jan Eliasson.

Material inför Den stora saknaden.
Installation av Marit Törnqvist


Från evenemangets hemsida:

På den Internationella Flyktingdagen kommer konstnären Marit Törnqvist att placera hundratals brädor med minnestexter utanför Riksdagen på Mynttorget i Stockholm.Med installationen som heter ’Den stora saknaden’ vill hon uppmärksamma alla flyktingar som sedan 2015 blev en del av vårt samhälle och våra liv men inte fick skyddet de behövde i Sverige.Tusentals av dem flyde vidare in i Europa efter en lång plågsam tid i Sverige. En del har utvisats till bland annat Afghanistan och lever nu i mörker eller på flykt igen. En del har inte orkat fortsätta och tog sina liv.


Bakgrund2015 kom drygt 40.000 Afghaner till Sverige som sökte skydd från krig och förföljelse. Alla hade riskerat sina liv på flykten till Sverige och välkomnades med öppna armar.


Flyktingarna byggde upp vänskaper med svenska människor. De lärde sig språket, fick jobb, gick i skolor och de unga fick bo i svenska familjer som ofta såg dem som sina bonus-barn.7 år senare har tusentals av dem lämnat Sverige. Familjer har upplevt att deras bonus-barn och bonus-syskon efter många år tillsammans tvångsutvisades eller flydde vidare. Lärare som arbetade så hårt för att ge stöd till dessa utsatta såg sina elever deporteras. Företagare såg sina utbildade anställda försvinna utan att kunna göra något.Saknaden efter dem är enorm.Installationen består av hundratals brädor som placeras utanför riksdagen på Mynttorget i Stockholm. På brädorna står enkla minnesord om dem som saknas. Denna installation handlar inte enbart om flyktingar från Afghanistan, även om den gruppen är störst. Det är hjärtskärande texter från människor i hela Sverige som har skickats till Marit Törnqvist.Installationen kommer att vara ett sätt att bearbeta sorgen. Men även ett sätt att konfrontera våra ansvariga politiker med det de har gjort sig skyldiga till. Dessa flyktingar var inga siffror men människor av kött och blod.


Brädorna av trä hänvisar till rötterna de fick i Sverige. Mängden brädor ger associationer med massgravar efter krig.


Program 20 juni 2022
12.00 Installationen finns på plats
15.00 Jan Eliasson, före detta utrikesminister och vice generalsekreterare för FN, inviger installationen15.00-17.00 Talare :Tony Haddou, Migrationspolitisk talesperson Vänsterpartiet
Rasmus Ling, Migrationspolitisk talesperson Miljöpartiet
Elin Lundgren, Riksdagsledamot Socialdemokraterna
Parul Sharma, människorättsjurist
Elisabeth Rundqvist, bibliotekarie, har kartlagt självmord bland ensamkommande
Anders Wijkman, författare, debattör
Skådespelare kommer att läsa texter.
Musik.


Program 21 juni 2022
12.00 – 17.00 installationen är på plats. Möjlighet att skicka in fler texter som Marit Törnqvist skriver på brädor på plats.Program 22 juni 2022
12.00 – 17.00 installationen är på plats. Möjlighet att skicka in fler texter som Marit Törnqvist skriver på brädor på plats.Pressinfo:
Marit Törnqvist
info@marittornqvist.com
Kia Edvardsson
kiaedvardsson@gmail.com




Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.