Castorpriset

Castorpriset är på gång i år igen. Det är vartannat år som det utdelas, förutsatt att en värdig vinnare finns, till minne av Lars Klintings barnböcker om bävern Castor. I år är det 20 år sedan första boken om Castor, där han lärde barnen snickra. Sedan kom en hel rad böcker.

Castorpriset är utlyst igen

Castorpriset är utlyst igen

Det är inte lätt att vinna Castorpriset men om man inte deltar är det rentav omöjligt. Därför tänker Catharina och jag prova vår lycka med ett par verk illustrerade av henne och skrivna av mig. Böckerna har själva bett om att bli skrivna, möjligen påverkade av de utbildningar vi nu går. Klarar de inte den högt liggande ribban till så tänker de öva vidare och trimma sig inför möten med andra förlag.

Från Alfabetas hemsida:

I år är det 20 år sedan Lars Klintings idérika, nyfikna och påhittiga bäver Castor gjorde entré i boken Castor snickrar. Under hela 2015 kommer Castor att stå i centrum för födelsedagsfirande och inte nog med det, det är även dags för en ny omgång av Castorpriset!

Castorpriset är ett bilderbokspris instiftat i Castors och Lars Klintings anda. Priset utlyses vartannat år på Lars Klintings födelsedag den 25 april och vinnaren får 50 000 kronor och sin bok utgiven på Alfabeta Bokförlag.

Lidia Blomgren skickade in det vinnande bidraget till Castorpriset 2013. Hennes bok Tio Gorillor har fått fina recensioner, placerade sig på Bokjuryns Tio-i-topp i kategorin bästa bilderbok 2014 och utkommer nu även i USA.

Castorprisets jury består av Lena Anderson, författare och illustratör (Linnea i målarens trädgård och mycket annat), Dag Hernried, förläggare på Alfabeta Bokförlag och Matilda Blondeel, barnboksansvarig på Akademibokhandeln Mäster Samuelsgatan i Stockholm.

Bidragen ska vara inlämnade senast den 1 oktober 2015 och vinnaren tillkännages i december 2015.


Det här inlägget postades i #Blogg52, Barnböcker, Skrivartävlingar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Castorpriset

 1. Pernilla skriver:

  Du är modig du. Visst skriver du hur det går sen?

 2. Eva skriver:

  Man kan inte mer än låta bli att vinna, så det behövs inte så mycket mod 🙂

 3. Anna Helgesson skriver:

  Skulle så gärna vilja jobba så tiggt med en illustratör någon gång. Det verkar verkligen så givande.
  Lycka till! Du skriver så bra så det hänger kanske på illustratören ?

 4. Anna Helgesson skriver:

  Skulle så gärna vilja jobba så tight med en illustratör någon gång. Det verkar verkligen så givande.
  Lycka till! Du skriver så bra så det hänger kanske på illustratören ?

  • Eva Ullerud skriver:

   Du är så snäll Anna, det hänger nog på oss båda och chansen är minimal men om man inte försöker så finns det ingen chans alls.

 5. Kristina skriver:

  Lycka till! Jag hade gärna läst om ditt samarbete med illustratören – hur gör man liksom?

  • Eva Ullerud skriver:

   Jag hade tänkt skriva ”lätt i detta fallet eftersom illustratören är min dotter” men kom på att det egentligen nog varken gör samarbetet lättare eller svårare. Jo, möjligen på det sättet att man vågar vara rakare mot varandra med vad man gillar och inte gillar i både text och bild.

   Denna gång hade vi varsin idé till varsin barnbok, vi har beskrivit idéerna för varandra och skickat både texter och illustrationer mellan varandra (och däremellan till lektör).

   En sak jag tycker är viktig är att man inte illustrerar ”bara” texten utan att illustrationerna får tala själva. Man säger inte exakt samma sak i både text och i bild. Det finns så mycket man bäst får fram i en bild och så mycket man bäst får fram i en text.

   Roligt är det i alla fall!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.