Stipendier

Fördelen med att inte vara tjugofem år är att man har samlat på sig en massa erfarenheter, händelser, tankar och annat kul att skriva om. Nackdelen med att vara över 57 år men under pensionsåldern är att man inte kan få studiebidrag. Så vad gör man då för att kunna ta ledigt och studera (eller kanske ta ledigt för att skriva, oavsett ålder)? Man söker stipendier!

Att söka ett stipendium påminner en aning om att skriva en bok. Först kommer research. Det finns en stor mängd stipendier och det gäller att hitta dem som kan vara lämpliga för just dig. Kriterierna kan vara bland annat att du bor i ”rätt” kommun, har ”rätt” ålder och – förstås – att det du vill utföra är något som den som infört stipendiet vill stödja.

Sedan kommer läsning. Vad vill stipendienämnden att du berättar om? Lika viktigt som att läsa litteratur om du är författare!

Därefter själva skrivandet: att berätta om vad du vill göra, hur, varför och när.

Slutligen kollar du att allt är bifogat. Vill de kanske ha betygskopior, intyg, lista över tidigare verk, personbevis, personligt brev?

Och sen: skicka till förlag! Eller, i detta fallet, skicka till stipendienämnden.

Sen är det bara att hoppas! Men, precis som när du skickat ett manus till ett förlag, är mitt råd att du släpper tanken på hur det ska gå och istället börjar på något annat. Kanske att skriva boken? Låt det – förhoppningsvis positiva – svaret komma som en glad överraskning. Sannolikheten är kanske inte så väldigt mycket större än att få ett positivt svar från ett förlag men förr eller senare händer det och det går inte fortare för att man grubblar.

Lycka till!

ps: undrar du över bilden? Det är en illustration till den roman jag nu söker stipendier för att få lediga dagar att skriva! Boken om Lauritz.


Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Stipendier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.