Skrivartävlingar om vetenskap och juridik

Det finns fascinerande bredd på skrivartävlingarna här i landet. De Skrivartävlingar jag hittar finns på min tävlingstipssida och visa, som denna, får dessutom ett eget blogginlägg.

Man kan delta i allt från Skrivartävlingar om vetenskap till juridik. Förra året fann jag en skrivartävling för läkarstuderande. För en liten stund sedan hittade jag en för jurister och en matte-skrivartävling för gymnasieelever. Men – båda är för sent att delta i. Det retar mig att jag hittade juridik-tävlingen några dagar för sent. Inte för att jag tänkt delta men den såg så kul ut att jag gärna ville skriva om den. Jag lägger länkarna, om någon mer vill glädjas är bredden på alla skrivartävlingar.

Ett helt gäng uppsatstävlingar för studenter, sex olika närmare bestämt, finns på Stockholms Universitet. Dock gäller de inte enbart studenter i Stockholm. Här är det mångfald, demokrati, internationalisering, livslångt lärande och hållbarhet som efterfrågas. Det verkar finnas en uppsjö av uppsatstävlingar. De kräver förstås att det är en uppsats men skrivit, vanligen C-uppsats, men jag undrar om studenterna är medvetna om att de kan vinna pengar på sina uppsatser?

Ytterligare en skrivartävling där det är gott om tid kvar: ända till 31/8. Och tur är det, den som vill delta ska prestera en hel bok.  Genren är populärt framställd naturvetenskap för allmänheten. Den ska inte vara tryckt men det är alltså ett bokmanus som ska sändas in. Vetenskapsakademin kan låta avskräckande, och kraven är säkert höga, men när jag ser på de tidigare vinnarna så är det inte några torra avhandlingar utan böcker som ser populärvetenskapligt kul ut. Vad sägs om ”Livsmedelsmagi”?

Det är Kungliga Vetenskapsakademien och förlaget Fri Tanke som utlyst Pi-priset och så här står det på deras sida:

Pi-priset

Nu har du chansen att vinna ett av Sveriges största litteraturpris! Kungl. Vetenskapsakademien delar i samarbete med Fri Tanke förlag ut π-priset för främjandet av populärvetenskaplig litteratur inom det naturvetenskapliga området.

π-priset delas ut i genren populärt framställd naturvetenskap för allmänheten – eller för populärt framställd tvärvetenskap med anknytning till naturvetenskap. Boken skall vara skriven på svenska och hålla hög pedagogisk kvalité samt inspirera till fördjupad fascination för det vetenskapliga förhållningssättet till världen i upplysningstraditionens anda.

Priset var tidigare debutantpris, men nu kan även etablerade författare  inom naturvetenskap skicka in bidrag till juryn. Tävlingsbidraget skall ha en enhetlig, genomgående karaktär som bok – hit räknas inte en samling fristående uppsatser eller essäer.

Priset består av en prissumma om 314 159 kronor och ett förlagskontrakt med bokförlaget Fri Tanke. Prissumman utbetalas som ett förskotterat garantibelopp och avräknas mot kommande royalty (för den författare som inte har F-skattsedel avräknar förlaget skatt och sociala avgifter). Tävlingsbidraget kan ha mer än en författare.

Manus skall ha inkommit till Fri Tanke förlag senast den 31 augusti 2015. Juryn sammanträder under hösten och vinnaren utses innan 31 december 2015.

Fri Tanke förlag har option att på marknadsmässiga villkor i bokform utge de manus som inlämnats till tävlingen.


Det här inlägget postades i Facklitteratur, Skrivartävlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.