Robinsonader och reseskildringar

Robinsonader och reseskildringar kan elever 13-19 år välja att skriva om för att delta i Digilärs novelltävling. Robinsonader och reseskildringar … visst låter det frestande? När skrev man en sån senast (eller nånsin)?

Digilär förklarar vad det är:

En typ av äventyrsberättelser är robinsonaderna. De är alla inspirerade av den kända äventyrsboken Robinson Crusoe som gavs ut på 1700-talet. Den handlar om en man som efter ett skeppsbrott hamnar på en öde ö och måste klara sig själv i många år, och robinsonaderna följer detta mönster. En person eller en liten grupp står i centrum för handlingen och måste klara sig själva efter en katastrof av något slag.

Den andra genren du kan välja att skriva är reseskildringarna. De är realistiska skildringar av en resa och det som händer huvudpersonen under resan. Många reseskildringar handlar om författarens egna, verkliga upplevelser och de skrivs ofta i ”jag-form”. Därför räknas reseskildringarna till faktion. De kan till exempel vara skrivna i dagboksform, brevform eller reportageform.

Och här kommer reglerna, om du har rätt ålder inne:

Vem kan tävla? Alla som är mellan 13 och 19 år kan delta. Vi kommer att utse en vinnare från grundskolan och en vinnare från gymnasiet.

Pris: Vinnande novell från grundskolan kommer att belönas med äran att publiceras tillsammans med övriga skönlitterära författare i antologin i läromedlet Digilär Svenska. Eleven som har skrivit den vinnande novellen vinner dessutom fem biobiljetter (totalt värde: cirka 700 kr).

Gör så här: Skriv din novell. Tänk på att arbeta enligt skrivprocessen. Läs igenom det du har skrivit flera gånger, gör ändringar. Be någon läsa din text när du börjar bli nöjd och ge respons. Gör fler ändringar utifrån responsen du har fått. Kontrollera till sist stavning och meningsbyggnad.

Skicka in: När du är helt nöjd ska du skicka in din novell som bifogad fil till oss via e-post.

Format: Dokument i Word eller Pages accepteras.

Omfång: Max 4 000 ord.

Övriga uppgifter: Du ska ange ditt fullständiga namn, skola, årskurs, lärare och kontaktuppgifter (e-post och telefonnummer) i samma dokument som din novell.

Skicka till: novell@digilar.se

Sista datum för inlämning: 10 juni 2017.

Men vi som är något över 19 då? Vi kan såklart skriva ändå! Vi kan bara inte skicka in och delta i tävlingen. Robinsonad, hm, kanske skulle man börja med …

This entry was posted in #Blogg52, Skrivartävlingar and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>