Krypteringar, koder, chiffer: Kodboken

Krypteringar, koder, chiffer. Hemligheter är en viktig del av pusseldeckare så att känna till hur man bevarar dem hör förstås till researcharbetet. Kodboken av Simon Singh innehåller det mesta om inte rentav allt och är därtill både lätt och fängslande att läsa tycker jag.

Vissa saker har jag hört förr men glömt som spartanernas scytale. Lika smart som enkel och fungerar även idag. Avsändare och mottagare har varsin rulle med samma diameter, en scytale. Avsändaren snurrar en remsa runt sin scytale och skriver tvärs över remsan. San tar han av den och då innehåller den bara obegripliga bokstäver. Men när den snurras runt en annan scytale med samma diameter framträder genast budskapet. Transposition heter tekniken, man omplacerar bokstäverna. Scytalen är från 400 fkr och därmed världens äldsta militära kryptering.

Om man inte flyttar runt bokstäverna kan man istället byta ut dem, det kallas substitution. Här finns ett exempel som är 100 år yngre, 300 fkr, och baserat på en bok jag aldrig hört talas om: Kama Sutra. I den förespråkas att kvinnor skall lära sig 64 nyttiga konster och det är minsann inte bara matlagning och att klä sig snyggt. Vad sägs om konsten att trolla, schackspel, bokbinderi och snickeri? Det hade jag ingen aning om att man ens ägnade sig åt på den tiden, ännu mindre att det var kvinnornas arbete. Men därtill finns då konst nummer 45 på listan: konsten att skriva hemliga meddelanden! Om kärleksaffärer. Systemet bygger på att man parar ihop alla bokstäver två och två så att de alltid ersätter varandra. Avsändare och mottagare vet hur de är hopparade.

I boken beskrivs många, många fler typer av koder från alla tider. Jag har bara lånat den på biblioteket men det känns som en bok som borde ingå bland min författarlitteratur.

Fem fjäderpennor är den värd för mig i mitt arbete med att skriva pusseldeckare:

fjäderpenna vitfjäderpenna vitfjäderpenna vitfjäderpenna vitfjäderpenna vit


Det här inlägget postades i Facklitteratur, Författa och marknadsföra, Jag läser och recenserar, Research, Språk och ord, Teknik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.