Dofter och smaker – tips för Stockholmsbesökare

I ett nummer av ”Livsmedel i Fokus” läser jag om Essencefabriken i Stockholm. Jobbar ju med ekonomi inom bageribranchen i mitt dagliga värv. En riktigt gammaldags och spännande butik som jag ska försöka minnas till kommande böcker.  Dofter och smaker behövs i böcker, likaså spännande platser! Essencefabriken startade 1887 och ägs nu av fjärde generationen Lilieblad. Vid starten tillverkades koncentrat av frukter, bär och örter till industri och bagerier. Många av dem tillverkas fortfarande efter samma recept, 126 år senare.

Dofter och smaker på Essencefabriken

Dofter och smaker på Essencefabriken

Idag finns 300 kryddor och ett 60 tal blandningar, enligt uppgift i tidningen. Sedan starten har man en brännvinskrydda kallad ”Herr Strindbergs Blandning” men även pizzakryddor har kommit till. Det finns förstås vaniljstänger, lakritsstänger, kardemumma och saffran. Men inte av den kvalitet vi finner i livsmedelsaffärerna, här är det betydligt högre kvalitet. De finaste delarna av saffransstråna, fästena går till livsmedelshandeln, kardemummakärnor utan skal, gissa om skalen ingår i det vi köper på ICA, 2 dm långa och extra tjocka vaniljstänger, inte de magra på 1,5 dm som säljs i dagligvaruhandeln. Och så vidare. Här finns också modernare kryddor som berbere, chipottle (vad är det?!), jalapeno, chiliflakes mm.

Lite mer än en fjärdedel av kunderna är privatpersoner som uppskattar dofter och smaker till mat och bak. Resten är bagerier, restauranger och tillverkare av t.ex. karameller mm.

På bilderna ser affären så underbart gammaldags mysig ut! Rader med glasburkar längst väggarna, mässingsvåg att väga på och de fina gamla skyltarna kvar utanför. Klart sevärt!

En trappa upp måste det finnas fullt med dofter och smaker för där är kvarnrummet där alla kryddor mals. Dessutom ett laboratorium.

Wallingatan 14 är adressen. Dit måste jag nästa gång vi är i huvudstaden!


Det här inlägget postades i Ditt och Datt på Måfå, Research, Resor och andra länder och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.