Underhållning i biblioteksböcker

Minns ni förr, när alla biblioteksböcker hade små fina kort som stämplades? Det är inte så länge sen så det minns nog alla. Fanns det några fler varianter? Ja, det hittar man om man lånar t.ex. Octavius Jönssons Poetiska Album från 1920-talet. Längst fram sitter ett papper med denna underbart opoetiska lilla upplysning: Boken skall vårdas väl. Förkommen eller skadad bok ersättes enligt boklådepris eller värdering. Smutsfläckar, anteckningar och dylikt räknas som skada.

Inte så konstigt, sen kommer det fina:

Uppstår smittosam sjukdom i hemmet, återlämnas boken genast väl inpackad i rent papper, varjämte lämnas uppgift om sjukdomens art. Utlåning i andra hand är förbjuden. Bostadsskifte anmäles omedelbart.

Biblioteksböcker: Octavius Jönssons försättsblad

Biblioteksböcker: Octavius Jönssons försättsblad

Biblioteksböcker har spelat en mer avgörande roll än man kunde tro. Det var alltså bibliotekarien som hade koll på vad som hände i bygden förr, kanske fullt i klass med telefonisten på telegrafverket, vem hade gissat detta!?  Ska jag låta en bibliotekarie upptäcka orsaken till ett dödsfall i en kommande bok? Känns frestande!

Ägnar också en tanke åt Octavius Jönsson. Var han nummer åtta i barnaskaran? Strongt att bli författare, kan inte ha funnits mycket pengar till skolgång i den familjen tänker jag.


Det här inlägget postades i Bibliotek, Blogg, Ditt och Datt på Måfå, Verser och dikter, lyrik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.